Ledovce, pouště, sopky i velká města. Jiří Průša pilotuje letadlo a fotografuje svět pod sebou

28. červenec 2018

Celkem absolvoval na 15 velkých fotografických expedicí, místa si přitom vybírá sám. Expert v oblasti dálkových letů a letecké dopravy, dokumentarista a fotograf Jiří Průša pilotuje malé sportovní letadlo, přelétává zajímavá místa, která fotografuje. A jak sám říká, z koníčku se postupně stala systematická činnost.

Jiří Průša začal fotografické mise realizovat v roce 2013. Tehdy letěl do Norska za polární kruh a nový způsob focení ho natolik zaujal, že u něj zůstal. A fotky si nenechává pro sebe.

„To sdílení krásy mě nakoplo, začal jsem publikovat články, fotky, které měly překvapivě velkou sledovanost,“ pochvaluje si publicista a pilot, který začal létat na kluzáku L-13 Blaník.

Absolvoval celkem na 15 velkých expedic – Nový Zéland, oblet Austrálie, Spojených států, Aljašky, přelet ostrovů v Karibiku, létání v Jižní Africe. K těm nejzajímavějším pak patří přelet Namibské pouště nebo dvakrát Sahary.  

A jak říká, určitě nezapomene třeba na Aljašku a na přistání u Beringovy úžiny – dráha, kde nikdo není, padal sníh. Američani ho před tím varovali, aby nepřeletěl čáru a nevyvolal mezinárodní konflikt.

A jak technicky vytváří své letecké snímky? Dříve se soustředil na fotoaparát, snažil se zaměřovat, nyní to dělá naopak – foťák má přednastavený a zaměřuje letadlem. „Záběry upravuji tím, že zatáčím a nakláním letadlo,“ uzavírá.

autoři: Petr Král , prh