Laterna magika. Synonymum pro první multimediální divadlo na světě

Laterna magika měla v Praze premiéru 9. května 1959. Název inspirovaný primitivním projektorem obrázků ze 17. století se stal synonymem pro první multimediální divadlo na světě. Jeho tvůrci Alfréd Radok a Josef Svoboda připravili program pro světovou výstavu EXPO 58 v Bruselu. Diváci během 50 minut viděli to nejzajímavější z tehdejšího Československa. Originalita programu spočívala v tom, že dění na plátně bylo organicky propojeno s živou akcí na jevišti.

Konferenciérka, dnešním slovníkem moderátorka, tak vedla dialog s dvěma svými kopiemi ve třech různých jazycích. Hudebníka Jiřího Šlitra zase ve hře na klavír postupně na plátně doplnili jeho klonové s dalšími nástroji, čímž vznikl celý „Šlitr orchestr“.

Po skončení bruselské výstavy se tým Laterny magiky vracel se čtrnácti nabídkami na hostování nebo udělení licence. Pro velký úspěch dostala Laterna magika v Praze své vlastní divadlo a existuje dodnes. Od roku 2010 je čtvrtým souborem Národního divadla a své inscenace hraje na Nové scéně.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.