Lastovo - odlehlý ráj uprostřed Jadranu

10. říjen 2013

Lastovski poklad - to je přehlídka masek, barev a folkloru. I když je karneval v zimě, místní se rozhodli ho pořádat i v létě uprostřed turistické sezony. Na Lastovu tak byly k vidění pestré maškary, národní kroje a tanec.

Poklad je chorvatsky karneval. Na Lastovu je to tradice stará 530 let. Tančí se takzvané Lastovsko kolo, kdy děvčata v maskách a chlapci v krojích se pohybují jak název naznačuje - dokola. Ovšem mezi oběma pohlavími je napětí. Nejdříve tančí zvlášť. Chlapci se dokonce v rytmu utkávají dřevěnými meči.

Pro dívky je nejdůležitější, aby v pestrých šatech a v maskách nebyly poznat. O svém kostýmu říká slečna Maja: "Vždy se dvě ženy do páru oblékají identicky. A my jsme dnes večer byly za noční královny. Každý rok jsou však kostýmy jiné. Platí to i pro střevíce, masku a všechno, co máme na sobě."

Ovšem chlapci jsou v krojích, každý rok stejných. Lastovo je městečko ve vnitrozemí ostrova, kamenné domy jsou nasázené ve svahu. Základem slavnosti je loutka, kterou nosí na hřbetě osel. Pak se loutka spustí po dlouhém laně a zapálí. Takhle totiž podle legendy dopadl katalánský vyslanec, který ostrovany přišel vyzvat, aby se vzdali. Folklorní tradici udržuje Edi Bačko, předseda sdružení Lastovski poklad.

Současnost lastovského souostroví ovšem určuje i jeho nedávná vojenská historie. Jeden z důsledků je bohužel nepříjemný. Ostrovy byly pro běžné obyvatele nepřístupné a tak se nemohly přirozeně rozvíjet. Byla to vojenská zona. Ostrov tak má jen asi 700 obyvatel a nepřibývá jich. Vojenská minulost Lastova a okolních ostrůvků se však dá využít i v cestovním ruchu.

To platí pro opuštěný ostrůvek Mrčara, kde vůbec nikdo není a navíc tam armáda zanechala bunkry, baráky a další objekty. Ráj pro vyznavače paintballu a simulací vojenských operací. To všechno se dá najít nedaleko dalmatského ostrova Lastovo,

Důležitá je vojenská minulost ostrůvku. I když tu používáte pouze airsoftové zbraně, přesto cítíte, že se pohybujete v originále. A pak - líbí se nám ta samota, která tu vládne. Nikdo na ostrůvku nebydlí, nejsou tam ani myslivci, prostě liduprázdno. Pokud chcete vidět bunkry, jdete po cestě nahoru a u vojenských baráků doprava.

Jako tento ostrůvek, tak celé Lastovo, má problémy s pitnou vodou. Přes zimu na Krčaře zadržují dešťovou vodu. Ta je do sprchy a na nádobí. Na splachování mořská. Jakmile dojde, musí se voda objednat a dovézt. Na tomto ostrově je voda problém.

autor: Martin Ježek
Spustit audio