Kvalitní šperk je funkční, pevný, zajímavý a vydrží roky, doporučuje šperkař Dušan Mlynarčík

20. září 2021

Jak by měl vypadat kvalitní šperk? „To je hodně těžká otázka, určitě by měl být funkční, tedy pevný a vyrobený ověřenými technologiemi. Měl by být zajímavý a vydržet roky,“ uvažuje zlatník Dušan Mlynarčík. „Kameny pořizujeme i v Česku, kde jsou brusiči, u kterých kameny přímo kupujeme. Ale zdrojů je samozřejmě víc,“ doplňuje v pořadu Hovory.

„Za ty roky v oboru máme kontakty ve světě, a to přímo na lidi, kteří je těží a pak i brousí. Někdy využíváme kontaktů ověřených našimi dodavateli. A samozřejmě využíváme i veletrhy.“

I tam ale šperkaři hodně sázejí na jméno dodavatele a na osobní zkušenosti, někdy své hraje i náhoda.

Čtěte také

„U kamenů je to tak, že si musíte ověřovat, jestli je to to, co to má být, k tomu slouží i nejrůznější certifikace.

Doba pandemie pak byla velmi specifická. Veletrhy se zavřely, takže je dobře, že jsou už moderní technologie, protože když toho partnera znáte, tak když potřebujete určitou barvu třeba safíru, tak vám pošle video, kde si kámen můžete prohlédnout. Samozřejmě – je tam trochu zkreslení. No a pak vám přijde cenné psaní, kámen si prohlédnete, a když je to ono, taky zaplatíte. Ale můžete ho i poslat zpět. Pandemie víc prohloubila obchod na dálku. A to i s klienty,“ popisuje.   

Krása i investice

Mlynarčík ve své dílně, kde pracuje mimo jiné s manželkou, buduje i segment investičních šperků. Cena zlata neustále roste. A když se k tomu přidá správný kámen, tak takový šperk v sobě spojuje krásu a investici, je to prostě sázka na jistotu.“

Nic přitom zákazníkům nebrání, aby si nějaký ten drahokam koupili a dali do trezoru, ale je to prý škoda. „Ve šperku ho zhodnotíte víc,“ uvažuje.

Každý zlatník pak podle Mlynarčíka musí mít v sobě klid a pevnou ruku. „Řemeslo je velmi důležité, protože když v nějaký moment někde říznete, sletujete, můžete udělat i nenapravitelné škody,“ uzavírá. 

Celý rozhovor pořadu Hovory najdete v audiozáznamu, ptala se Naděžda Hávová.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.