Krakatit. Slavný román Karla Čapka o vynálezu obrovské síly, který však může být lehce zneužit

2. květen 2023

Inženýr Prokop objeví způsob, jak nechat jakoukoliv látku rozpadnout na atomy. Při tomto procesu se výbuchem uvolňuje obrovské množství energie. Krakatit je výbušnina nevídané síly, její vlastník by mohl ovládnout svět. Vynálezce si uvědomí dosah svého objevu. Pochopí to ale i jiní a pokoušejí se ho o trhavinu připravit.

Účinkují: Václav Postránecký, Jaromír Spal, Miroslav Moravec, Milena Steinmasslová, Jiří Holý, Otakar Brousek, Jorga Kotrbová, Miloš Nedbal, Anna Wetlinská, Jan Přeučil, Ladislav Pešek, Ladislav Potměšil a další
Připravil: Mojmír Otruba
Napsal: Karel Čapek
Zvukový mistr: Blanka Bezrová
Režie: Josef Melč
Natočeno: v roce 1978

Vědecko-fantastický román Krakatit, který patří ke slavným dílům českého spisovatele Karla Čapka, rozvíjí otázku, jak snadné a nebezpečné může být zneužití vědy.

Krakatit vycházel v roce 1923 nejprve jako četba na pokračování v Lidových novinách. Knižně vyšel v nakladatelství Otakara Štorch-Mariena v následujícím roce.

Dvanáctidílná rozhlasová dramatizovaná četba vznikla v roce 1978. Roli vynálezce Prokopa ztvárnil Václav Postránecký.

Román byl před 100 lety dopsán na jihu Čech

Román Krakatit psal Karel Čapek (1890-1938) v době, kdy se v jeho blízkosti objevovaly zároveň dvě ženy. Jeho celoživotní láska, herečka Olga Scheinpflugová, a mladičká Věra Hrůzová, dcera brněnského univerzitního profesora, kterou spisovatel poznal náhodou v jednom literárním salonu.

Karel Čapek

Právě ona, jak vyšlo o mnoho let později najevo, byla podle literárních vědců předobrazem tajemné a kruté princezny Wille z románu. Hned po vydání ocenil literární historik a kritik Arne Novák erotické motivy v Krakatitu, pro Karla Čapka tak netypické.

Milostný trojúhelník v reálném životě vyřešil spisovatel tak, že v roce 1923 utekl na dlouhou cestu do Itálie. Věra se mezitím nečekaně provdala, ale známá herečka si musela na sňatek se slavným spisovatelem ještě řadu let počkat.

Po návratu z Itálie se spisovatel nacházející se právě ve složitém životním období uchýlil do jižních Čech. Od 23. července do začátku září pobýval ve výletní restauraci Rudolfův Dvůr na předměstí Jindřichova Hradce. Léto zde trávil ve společnosti bratra Josefa, který místo znal už z předchozího pobytu, a jeho rodiny.

Svůj slavný román Krakatit Karel Čapek na jihu Čech dokončil, ale do Rudolfova Dvora, stavby, která vznikla podle projektu architekta Josefa Zídka, autora návrhu Národního divadla či Rudolfina, se už nikdy více nevrátil.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.