Kompot z Varů: Jak vznikaly soutěžní filmy Adama Sedláka a Tomáše Pavlíčka?

4. červenec 2018

Adam Sedlák a Tomáš Pavlíček patří k nastupující generaci úspěšných českých režisérů. Sedlákův debut Domestik se dostal do v hlavní soutěže 53. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech. Pavlíček se s Chatou na prodej uchází o vítězství v sekci Na východ od Západu. Poslechněte si speciální díl Kompotu z karlovarské kolonády, ve kterém si oba tvůrci a herečka Tereza Hofová povídali se Šimonem Holým a hostující moderátorkou Janou Patočkovou.

Domestik: O tísni vztahu a degeneraci těla

„Ten film právě teď nenávidím a nenávidím i tebe,“ smál se během rozhovoru devětadvacetiletý režisér Adam Sedlák na „svou“ herečku Terezu Hofovou. Její výkon už totiž viděl celkem šedesátkrát a od filmu prý nemá žádný odstup. Naopak Hofová čeká až na úterní karlovarskou premiéru. Proč, zjistíte v rozhovoru. Sedlákův debut Domestik se dostal rovnou do prestižní hlavní festivalové soutěže a už teď se říká, že jde o jeden z nejlepších českých debutů za poslední dobu. Klaustrofobní drama o vrcholovém cyklistovi, který má plné zuby role domestika, závodníka podřizujícího se týmové režii (ztvárnil ho herec a frontman skupiny Vložte kočku Jiří Konvalinka), a jeho ženy Šarloty, marně toužící po dítěti (Tereza Hofová), má prý působivou estetiku a herecké výkony jsou skvělé. V jaké pravdě o filmařském řemeslu se Adam shodne s Larsem von Trierem a v čem je nevýhodná pozice debutanta? Dejte si celý karlovarský Kompot.

Z filmu Chata na prodej

Chata na prodej: Herecká sestava, která se už podruhé nesejde

Svůj druhý film třicetiletý Tomáš Pavlíček zasadil do prostředí, které je naprosté většině Čechů dobře známé. Rodina se rozhodne prodat milovanou chatu, ve které společně tráví poslední den, než si ji převezme nový majitel.  Výsledek této tragikomické situace má překvapivé rozuzlení pro všechny. Jana Patočková vystudovala teorii módy a tak se samozřejmě ptala na kostýmy, které v Chatě na prodej nesou důležité sdělení. „Ve chvíli, kdy postavy dorazí na chatu, se jejich kostýmy mění, což je něčím dojemné. Všichni zjišťují, že jejich oblečení, které mají na chatě, neodpovídá jejich současným velikostem,“ vysvětlil Tomáš, kterému se do nepadnoucích oděvů podařilo dostat hvězdy jako Ivanu Chýlkovou, Davida Vávru, Judit Bárdos, Terezu Voříškovou nebo Jana Kačera.  Jak vypadaly zkoušky s takovými herci a kdo z nich se nejčastěji režisérovi schovával? A proč si jako téma vybral zrovna chataření? Pusťte si Kompot!

Jak se Adamovi Sedlákovi spolupracovalo s hudební skupinou Vložte kočku na filmu Domestik? Z kolika stovek chat se vybírala ta, která nakonec hraje ve filmu Tomáše Pavlíčka? Všechny odpovědi naleznete v celém dílu Kompotu, který se vysílal živě z karlovarské kolonády.

autoři: Hana Trojánková Biriczová , Šimon Holý , Jana Patočková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.