Kee Avil dráždí na nové desce páteř experimentální hudby. Jednou peříčkem, jindy žiletkou

9. květen 2024

Montrealská hudebnice Kee Avil na sebe upozornila svým albem Crease z roku 2022, na novince Spine (vydal label Constellation) svou estetiku posouvá ještě o kus dál. V každé z deseti skladeb uslyšíme jen čtyři nástroje – vždy kytaru a elektroniku a k nim dva další. Výsledkem je dráždivá nahrávka koketující tu s avantgardním popem, tu s postindustriálem. Kee Avil bude možné vidět naživo v pražském klubu MeetFactory už 15. května.

Zatímco album Kee Avil už vyšlo, v Los Angeles usazený hudebník Tashi Wada vydá svou novou desku na začátku června. Vyrovnává se na ní se smrtí svého otce – s věhlasným minimalistou Yoshim Wadou ostatně společně i tvořili – ale též narozením dcery. Tu má spolu se svou partnerkou Julií Holter, jejíž hlas patří mezi určující prvky těžko zařaditelné nahrávky – organičnost jako by tady odrážela nevyzpytatelnost našich emocí. Album What Is Not Strange? vyjde na labelu RVNG Intl.

Hodně hluboko do jizev okolního světa i svých vlastních se na nové desce noří i seniorská vegan straight edge bruska Sect. Členové Cursed, Earth Crisis nebo Race Traitor vydávají již pátou desku a její podobu a náladu silně ovlivnila pandemie. První singl nazvaný New Low jasně ukazuje, že co do intenzity a tvrdosti neuhnula kapela ani o pověstný centimetr. To jednoznačně platí i o připravované desce Thou, která bude podle první zveřejněné ukázky mnohem víc drtivým metalem než kdy dříve. Nechme se ale překvapit, protože Thou jsou kapelou, jež hraje zcela podle vlastních pravidel.

Tashi Wada oživuje technooptimistickou hudbu Japonska 80. let, zatímco temní Sect tvrdí, že jakýkoliv idealismus je zbytečný. Modeláři hrají na obě noty.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.