Když herec nepracuje, je mrtvý herec, říká o své profesi Vilma Cibulková

23. prosinec 2017

„Feminismus nepovažuji za sprosté slovo, ale samozřejmě nejsem stoupencem feministek. Ženy by rozhodně měly mít stejné šance jako muži, ale snažím se na tyto věci nahlížet objektivně a myslím si, že každý tuto šanci v životě dostane bez ohledu na pohlaví," říká herečka Vilma Cibulková, host Barbory Tachecí a Osobnosti Plus.

A v tématu pokračuje: „Pokud je žena skutečně dobrá a odborně zdatná a talentovaná v tom, kde ji zrovna chceme vidět, tak se jistě nemusí zabývat tím, jestli dostala, nebo nedostala stejný prostor. Ale je možné, že například v oblasti politiky je to mnohem citelnější. Pak je to ovšem alarmující."


Vilma Cibulková se narodila 26. března 1963 v Ostrově. Ještě během studia DAMU hostovala v Národním divadle. Po dokončení vysoé školy v roce 1985 hostovala v Divadle na Zábradlí, později byla členkou činohry Národního divadla v Praze. Dále působila v souboru Divadla na Vinohradech, posléze byla členkou Divadla pod Palmovkou a divadla Ungelt. Vytvořila řadu filmových a televizních rolí. Je držitelkou ceny Františka Filipovského (1999), Českého lva (2003) a Thálie (2006 a 20014). Je rozvedená, z manželství má jednu dceru.

Odpovědnost za rodinu

„Rozpadem mého manželství skončily všechny mé divadelní projekty. A tak jsem zůstala dva roky bez práce a musela jsem hledat další a další témata," hovoří herečka o tom, jak se na jejím pracovním nasazení podapsal krach vztahu. Samozřejmě rozvod s sebou nese i finanční problémy, protože jsem veškerou zodpovědnost za rodinu převzala já – tím myslím hypotéku a jisté dluhy. Nebyla to jen finanční potřeba, ale i ten pracovní fakt. Protože když herec nepracuje, je mrtvý herec.“ dodává.


Odpouštění vychází ve všech konfliktech, které jsou neřešitelné.Vilma Cibulková

Nesmí vás sežrat

„Role nabývá na obsahu především díky životu na jevišti obohacenému dialogem s divákem. Tím, že je každé představení originál a nikdy není podobné a nikdy není stejné, tím vytváříte stále něco nového. Role by vás měla obejmout, neměla by vás ale sežrat,“ říká herečka o svém přístupu k práci na podiu.

Co si Vilma Cibulková myslí o fyzické kráse? Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí >>
autoři: bta , kte
Spustit audio