Jiří Schelinger by slavil sedmdesátiny

6. březen 2021

Než se stal Jiří Schelinger populárním díky hitu Holubí dům, stačil toho opravdu dost. Jako syn učitele hudby se mohl stát váženým hráčem na klasickou kytaru, jenže jeho kytarovým idolem byl Brian Jones ze skupiny Rolling Stones. A tak bylo všechno jinak. 

Nahrávky Jiřího Schelingery, které vznikly v rozmezí devíti let, jsou v mnoha ohledech velmi rozmanité. Například píseň Dráty pletací natočil se skupinou Faraon, pro kterou jej objevil Karel Šíp. Další úspěšné nahrávky z jejich spolupráce jsou třeba René, já a Rudolf a zvláště Holubí dům od Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka, považovaný za vůbec nejlepší nahrávku Schelingerovy tragicky uzavřené dráhy.

V roce 1974 se Jiří Schelinger stal členem skupiny Františka Ringo Čecha. V té se vedle písní, které je možno označit jako rockové, objevovala zvláště v počátku řada žertovných popěvků nazývaných obvykle jako buble-gum, žvýkačkové hity.

Jiří Schelinger se postupně snažil prosadit i autorsky, připravoval sólové album s názvem Zemětřesení, jehož realizaci zmařilo jeho předčasné úmrtí. Účinkoval v hudebních filmech Romance za korunu a Trhák a v roce 1977 nazpíval i titulní písně k filmům Hop, a je tu lidoop a Což takhle dát si špenát.

Jiří Schelinger se 13. dubna 1981 ocitl v chladných vlnách Dunaje a už nevyplaval. Nechal tu po sobě 5 dlouhohrajících desek, 20 singlů, tisíce šokovaných fanoušků a lítost nad jeho odchodem ve věku, kdy měl teprve vzlétnout. Bylo mu 30 let a jeden měsíc.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.