Jiří Březina starší: Piráti ulic

19. duben 2024

Nemám rád termín „pirát silnic“, protože mezi námořním hrdlořezem a řidičem, který o pár kilometrů překročí v obci padesátku, je spousta rozdílů. Ale řidičům, o kterých chci mluvit dnes, tenhle titul sedí přece jen o něco líp.

Nejdřív jsem si všiml pekařů. Ti se naštěstí se svými voňavými dodávkami proplétali poloprázdnými ulicemi časně ráno, takže si svoje raketové starty a bleskové střídání pruhů mohli dovolit. Navíc jim bez ohledu na dopravní značení bylo tolerováno zastavení úplně kdekoli, protože koneckonců čerstvý rohlík určitě patří k civilizačním hodnotám.

Jednu dobu pekaři předali sprinterské žezlo pošťákům. To bylo ještě v dobách, kdy byla poštovní auta modrá, a ať jsem viděl modrou dodávku před sebou nebo vzadu v zrcátku, mohl jsem čekat cokoli.

Pošťáci si ale vedení neudrželi, protože je o ně připravili řidiči soukromých dodávkových služeb. Jejich dodávky jsou většinou bílé, protože nejspíš skončí ve šrotu dřív, než se stihnou čímkoli polepit. Takže pro změnu, když teď vidím v zrcátku bílou dodávku, modlím se, aby mi někdo neskočil před auto, protože v tu ránu bych měl v kufru tisíc balíčků.

Zatímco zásilkoví jezdci překonávají osobní rekordy hlavně před Vánoci, ta úplně poslední rychlá vlna prošlapává podlahu pod plynem celý rok. Jsou to rozvažeči jídla, kteří se teď množí geometrickou řadou. Jejich stroje tvoří nesourodou skupinu od koloběžek přes motorizované bonbony až po rodinné kombíky. Jedno mají ale společné, jedou jako o život. Není radno před nimi vkročit na přechod, pokud si nechcete prohlédnout strop od sanitky zespodu.

Představuju si, jak jim někde v teplé kanceláři šéf mačká stopky a nejpomalejšího na konci týdne vyhodí. Rozkaz zní jasně, pizza musí dorazit teplá!

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.