Jan Macháček: Proč se má Západ o vakcínu dělit

8. prosinec 2020

Rychlost, se kterou byly vyvinuty už tři úspěšné vakcíny proti covidu-19, jde považovat za úspěch Západu.

Donaldu Trumpovi můžeme vyčítat leccos, ale program „warp speed“, který poskytl miliardy dolarů na urychlení vývoje vakcíny, byl rychlý a efektivní.

Byly zachovány principy konkurenčního boje, což je dobré vysvědčení pro kapitalismus, chceme-li. Progresivisté zase ocení, jak důležitou roli ve vývoji vakcín hrály ženy – vědkyně – a vědci imigranti.

Čtěte také

Vyhráno ale ještě není. S distribucí je spojeno mnoho morálních dilemat i logických nástrah, a to nejen s distribucí globální. Musí se chytře připravit i distribuce v rámci jednotlivých států.

Komentátor agentury Bloomberg Tyler Cowen to uvádí na příkladu USA, ale platí to i pro ostatní země. V průzkumech se lidé shodnou, že začít se má se zdravotníky, seniory a lidmi s oslabenou imunitou. Také, že distribuce má být férová. Férové to ale nebude.

Prioritu nemá mít férovost, ale metoda, která zachrání co nejvíc životů a co nejrychleji zrestartuje ekonomiku. Budu-li mít 20 tisíc vakcín, nepošlu je na 20 tisíc různých míst, ale soustředím je na jedno místo či centrum.

Ochráním nejen 20 tisíc lidí, ale celou okolní oblast, ze které se do místa dojíždí. Umožním tak nakupování, otevření škol i stravování. Další várku by měli dostat lidé z okolí či předměstí, kteří do místa, kde byla aplikována první várka, dojíždějí. Geografická koncentrace by měla být základem, drobná potíž je v tom, že takhle nefunguje nikde na světě demokratická politika.

Distribuce do třetího světa a chudých zemí

Co třeba poskytnout vakcíny přednostně celebritám z fotbalové či basketbalové ligy? Je to sice nefér, ale pro masy jsou tito lidé vzory. A pokud se budou sportovci vakcinovat veřejně, lidé uvidí, že je to efektivní a bezpečné. Přednost by mohli dostat i lídři protirouškového hnutí. Je mezi nimi patrně i větší koncentrace tzv. superšiřitelů.

Čtěte také

Vakcína firmy Pfizer se musí skladovat při teplotě minus 70 stupňů celsia. Takové chladící zařízení bude scházet ve venkovských a okresních nemocnicích. Epidemie se tak bude déle držet v chudších a odlehlejších oblastech.

Vysoké školy a univerzity budou příští rok na podzim žádat, a možná i dotovat, stoprocentní proočkovanost. Proočkovanost mezi vzdělanými a nevzdělanými se tak bude výrazně lišit.

Nejsložitější dilemata souvisejí s distribucí do třetího světa a chudých zemí. Bohaté země už si dávky objednaly, chudší na to zatím nemají. Nejde jen o morální argument o solidaritě, nebo naopak o odpovědnosti. V tom smyslu, že kdo si to zaplatil, má přijít první na řadu.

Teorie her?

Argumenty z teorie her to osvětlují o dost jinak. Northeastern University v Bostonu vymodelovala dva scénáře vakcíny dostupné v březnu 2020. V prvním, nekooperativním scénáři si bohaté země nechají dvě miliardy dávek pro sebe a jednu miliardu alokují pro chudší země.

V druhém, kooperativním scénáři jsou všechny tři miliardy dávek distribuovány do všech zemí světa, a to podle velikosti populace. Nekooperativní scénář zabrání do 1. září jen 33 procentům globálních úmrtí, kooperativní scénář 66 procentům úmrtí.

Logo

Konzultační firmy jako Eurasia Group zase přicházejí s ekonomickými argumenty, které solidárnější globální distribuce přinese. Japonsko nebude muset opět rušit olympiádu, Německo vyveze více aut do světa a Amerika třeba více zemního plynu. Takže – bude to ještě napínavé, složité a velmi zajímavé.    

Autor je komentátor Lidových novin a ředitel Institutu pro politiku a společnost (spjatého s hnutím ANO)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.