Jan Flaška: Čínské umění číst

5. říjen 2023

Moje žena si kdysi půjčila knihu o feng-šuej, což, jak možná víte, je prastaré čínské umění o tom, jak pomocí správné polarity jinu a jangu správně rozmístit po bytě pytle na odpadky, sektorový nábytek a žehlicí prkno, aby mezi nimi mohla proudit energie čchi.

Knížka byla vytištěná na křídovém papíře a obsahovala spoustu obrázků. Hodně jsme se u ní se ženou nasmáli, když jsme porovnali stav našeho obydlí s fotografiemi v knížce.

Mě osobně nejvíc zaujala kapitola o tom, že kromě toho, kde všude máme nábytek, je důležité třeba i to, v jakém prostředí čteme. Že je zásadní číst si v námi zvoleném pohodlném křesle, v dobře větrané místnosti, mezi květinami a za vhodných světelných. Asi následovalo „podmínek“, ale to bych musel otočit stránku, což nešlo, protože jsem měl plné ruce práce s toaletním papírem.

Čtu rád, takže jsem v našem bytě zkoušel najít místo, které by nejlépe odpovídalo požadavkům feng-šuej. Zkusil jsem se s knihou a květinou posadit ve sklepě pod okýnko, ale byla tam moc tma.

Uvelebil jsem se tedy v ložnici, ale postel byla tak pohodlná, že jsem se probudil až druhý den s poslintanou knihou na polštáři.

Teprve tehdy, když jsem se do knihy začetl pod stojací lampou ve své pracovně, mi připadalo, že konečně cítím proud energie čchi. Byl to průvan.

Rozhodli jsme se, že když u nás energie čchi nechce proudit sama od sebe, musíme ji k nám nějak přilákat. Speciálně na čtení jsme si proto zařídili krásný a pohodlný kout. Máme v něm dřevěné police s knížkami hned po ruce a funkcionalistický stahovací lustr přímo nad knihou. Přes rameno se vám tu dívají originální grafiky, zasazené do historických rámečků. Oknem, lemovaným záclonami na secesní konzoli, proudí čerstvý vzduch ze zahrady. A hlavně: pro maximální pohodlí tu má každý čtenář toaletní papír přímo na dosah.

autor: Jan Flaška | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Jan Flaška: Inovační pud

    Moje žena výborně vaří. Já umím uvařit jenom palačinky a pizzu z krabice. Nebýt jí, dávno bych zemřel na kurděje nebo otravu igelitem. Její vaření má ale jednu zvláštnost.

  • Jan Flaška: Zadejte cíl cesty

    Největším vynálezem lidstva je bezesporu kolo. Jako součást bicyklu nebo automobilu umožňuje člověku pohodlný přesun na delší vzdálenosti a mně umožňuje ztratit se.

  • Jan Flaška: Mýdlo

    Nemám moc důvěru v lidstvo. Na jednom příkladu vám vysvětlím proč.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.