Hrajeme proto, aby se lidi bavili, říkají ochotníci z Křídel. Jedno představení vždy věnují Domácímu hospicu Vysočina

Tradici dlouhou přes tři generace mají ochotníci Křídla. Vždy na jaře několik víkendů za sebou vyprodají tamní kulturní dům. Letos se hraje prvorepubliková veselohra „Když služebnictvo stávkuje“.

Ochotníci Křídla

„Je to crazy komedie plná zvratů, záměn osob, která se odehrává v bytě mladého advokáta, jehož služebnictvo se dalo do stávkování a mají mu přijet rodiče jeho nastávající snoubenky, i jeho rodiče,“ říká režisér a herec Bohuslav Žilka.

„Zcela výhradně hrajeme komedie, které se střídají - jeden rok jsou z vesnického prostředí, a jeden z městského. Děláme to proto, aby se lidi bavili,“ dodává další herec Jiří Tatíček. „Vystupovali už moji prarodiče. Pravidelná éra těch divadelních her je už nějaká 37. sezóna, co hrajeme bez přerušení, kromě dvou let za covidu. V souboru je 25 lidí, někteří se starají o ty podpůrné práce, zatahování opony, vybírání vstupného, ale snažíme se, abychom se při hraní střídali, protože každého to baví, každý si chce zahrát.“

Trička s logem

Ochotníci Křídla mají trička s logem

Předsedou spolku divadelních ochotníků je Josef Jambor. On, i další nehrající členové souboru na sobě mají světle modrá trička s logem. „Každý člen by měl navenek reprezentovat a měl mít na sobě to tričko,“ směje se. „Smyslem toho je, že nás bude vidět, a že patříme k sobě.“ 

Před třemi lety se soubor navíc rozhodl, že výtěžek z jednoho představení předají někomu, kdo pomoc potřebuje. Volba padla na Domácí hospic Vysočina, „Zeptali jsme se, jestli by měli zájem a jsme moc rádi, že to jde, že jim takhle můžeme pomoct,“ říká Josef Jambor. Vybraná částka činila v uplynulých letech kolem 25 tisíc korun.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.