Houslista Jaroslav Svěcený si na pocty a slávu nepotrpí. K životu nepotřebuje ani oslovení Mistře

20. srpen 2020

„Když nějakou dobu nehraji a nevystupuji, mám abstinenční příznaky, mám závislost na publiku,“ přiznává se hned v úvodu rozhovoru Jaroslav Svěcený. Jako "Dopolední host" Českého rozhlasu České Budějovice Jaroslav Svěcený dodává, že tuto závislost nedokáže vyřešit ani streamovými koncerty přes internet, které v posledních měsících pořádal jak on, tak o mnoho jiných muzikantů. 

Tam panuje totiž úplně jiná atmosféra.

„Tam sedí zvukař, tři kameramané, protože koncerty připravujeme velice profesionálně, ale výsledkem bylo, že když jsme dohráli a já jsem udělal takové typické rozmáchlé závěrečné gesto a bylo ticho, bez potlesku,“ shrnuje Jaroslav Svěcený.

Koncert je prostě o kontaktu s lidmi navzájem, o předávání energie a v tu chvíli já považuji koncert za totálně smysluplný. „Potřebuji vědět, že pro někoho hraji, rád si koncerty sám uvádím, musím vědět, že k lidem mluvím, že se na sebe díváme.“

Veřejné vystupování s sebou ale přináší i slávu. A platí, že je sláva polní tráva nebo je pro něco dobrá?

Jaroslav Svěcený, český houslový virtuos, ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice.

„Jsem docela normální chlap, nepotřebuji si na mistra hrát, nejsem slavomam, ale patří to k oboru. Já dělám neziskové projekty, jsem patronem čtyř nadačních fondů a tam si myslím, že ta jakási pomyslná sláva sehrává docela pozitivní roli,“ vysvětluje Jaroslav Svěcený.

Zajímavý je ale vývoj v čase a to se týká i slávy. Podle Jaroslava Svěceného bylo to to, čemu dnes říkáme vážná hudba, ve své době hudbou populární. Akorát síty času prošlo a zůstalo tu jen to, co je kvalitní. Bylo mnoho Bachů, kteří psali ve své době dobrou hudbu, ale dodnes zůstal jen jediný Johann Sebastian Bach. A i ten byl kvůli módním trendům takřka sto dvacet let zapomenutý.

Více si můžete poslechnout v záznamu pořadu Dopolední host českobudějovického rozhlasového studia, kde si s Jaroslavem Svěceným povídá Eva Kadlčáková. Celý rozhovor si můžete poslechnout online, nebo si jej stáhnout do počítače či mobilu a poslouchat později.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Související