HateFree Zone. Zde máme otevřeno pro všechny bez rozdílu

12. únor 2015

Wi-fi zdarma, možnost platby kartou, zákaz kouření. To vše lze díky různým samolepkám zjistit z jediného pohledu na dveře kavárny nebo restaurace. A někde se dokonce zákazník od středy stejným způsobem dozví, že ho v podniku čeká tolerantní a spravedlivý přístup.

Tak si to alespoň představují autoři HateFree Zones neboli zón bez nenávisti. Jejich růžové logo s bílým písmem na dveřích znamená například to, že jsou uvnitř vítáni příslušníci různých menšin: jako klienti i jako zaměstnanci.

Projekt je součástí kampaně HateFree Culture, která bojuje proti xenofobii a rasismu.

„Na severu Čech, v Moravskoslezském kraji nebo v Chomutově když jste Rom, tak se často setkáváte s nevraživostí, když chcete přijít do nějakého podniku. Obsluha vás nechce obsloužit nebo vás třeba na nějakou diskotéku vůbec nepustí. My chceme, aby některé skupiny mohly těmto zážitkům, které pro ně mohou být do určité míry nepříjemné a traumatické, předejít tím, že budou vědět, že do tohoto podniku mohou přijít, protože se k nim budou chovat stejně jako ke každému jinému,“ říká koordinátor kampaně Lukáš Houdek.

Zatím se k HateFree Zónám připojilo 17 podniků, například v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Brně, Ostravě nebo v Praze. Mezi místa s tolerancí patří kina, galerie nebo kavárny.

Svou pozornost chce kampaň zaměřit na regiony, jak dodává Lukáš Houdek:

„Spousta prostor se hlásí z Prahy nebo z Brna. Naším cílem je vyhledávat místa, která jsou právě na menších městech na severu Čech nebo v Ostravě, kde už dvě HateFree Zóny máme.“

Kampaň Hate Free
autoři: mvo , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.