Hana Primusová: Strašidla ze Strašecí Lhoty

8. prosinec 2019

Vydejte se s Hajajou každý večer do Strašecí Lhoty a poslouchejte příběhy o strašidlech, která lidi nejen škádlí, ale také jim pomáhají. Čte Helena Dvořáková.

Ve Strašecí Lhotě prý bývala strašidla odjakživa. Jenže někteří lidé o tom nechtěli ani slyšet, natož aby takovým povídačkám věřili. Svůj názor však změnili okamžitě poté, co nějaké strašidlo zasáhlo přímo do jejich života. O existenci čertů se moc dobře přesvědčil lhotecký kovář, švadlenka zas už nikdy nezapochybuje o tom, že jsou na světě víly, pekař vždycky bude s láskou myslet na Polednici, truhlář si při každém pohledu na svého synka vzpomene na setkání s hejkalem, sklář nikdy nebude moci dost dobře poděkovat Meluzíně a švec divoženkám. Hostinský si navždy zapamatuje, že rozčilovat skřítky, se nevyplácí.

Čte: Helena Dvořáková
Pro rozhlas napsala: Hana Primusová
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Petr Mančal
Natočeno v roce 2015. 

Jak kovář začal věřit na čerty

Mít v kovárně za učedníka čerta, to vůbec nemusí být špatné. Jak se s čertem seznámil kovář Jakub a proč ho nakonec vzal do služby, o tom vám poví Hajaja.

Jak šla švadlenka s vílou na ples

Když si pro šaty ke švadleně nechodí lidi, může přijít třeba víla. A pokud se s ní švadlenka vydá na ples, obě na tom vydělají. Jak? To se dozvíte od Hajaji.

Jak pekaři Polednice zachránila živnost

Soužení je tuze špatná věc a k ničemu dobrému člověka nepřivede. Utrápeného pekaře Matyáše naštěstí probrala k životu Polednice. A on zas pomohl jí. Je přeci lepší mít si s kým rozpůlit koláč. Nebo ne?

Jak hejkal odnaučil truhláře křiku

Každý z nás má nějaké vrtochy. Truhlář Mikeš si vždycky musel zařvat, aby mu práce šla od ruky. Ale křičel tak moc, až ho truhlářka sama poslala do hospody. Co se Mikešovi cestou přihodilo, o tom vám bude vyprávět Hajaja.

Jak Meluzína pomohla smutnému skláři

Když si lidé přestanou kupovat křehké nadýchané skleněné výrobky, je zle. V chalupě skláře Vavřince se usadila bída. Jak se jí podařilo vyhnat, to se dozvíte v pohádce.

Jak divoženky oženily ševce

Někdy musí pomoci nadpřirozené bytosti k tomu, aby se dva lidé šťastně potkali a byla z toho láska. Jak zařídí vodník a divoženky, že se švec Filip zakouká do hrnčířky Majdalenky?

Jak hostinský rozzlobil skřítky

I když se o strašidlech někdy jenom vypráví a člověk nevěří, že by na jeho život mohla mít nějaký vliv, je vždycky lepší si kouzelné bytosti předcházet, než jimi pohrdat. Právě o tom se po nelehké zkoušce přesvědčil hostinský Bárta.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio