Hamleta vidělo jen v Koreji půl milionu diváků, vzpomíná Janek Ledecký

28. srpen 2018

Není jen populárním zpěvákem, ale i autorem a producentem muzikálů. Na svém kontě má v tuto chvíli čtyři. Nejúspěšnější představení Hamlet vidělo po celém světě více než milion diváků. Nesmírně populární je i v Asii.

„Hamlet ještě zdaleka nekončí. Teď se aktuálně nehraje, ale na příští rok se připravuje velké japonské turné. Loni jsme zase měli desetileté výročí od prvního korejského uvedení a mezi tím tam proběhlo pět různých nastudování. Jen v Koreji muzikál vidělo přes půl milionu diváků. Téměř všechno bylo vyprodáno,“ říká populární zpěvák.

V Praze se oproti tomu chystá obnovená premiéra jiného muzikálu podle předlohy Williama Shakespeara – Othellem inspirovaný Iago. Známý příběh je ale posunutý novým směrem. A proč vyhrála zrovna jiná postava než titulní benátský mouřenín? „Největší rvačka je vždycky o roli Iaga. Je to vděčná role a bezesporu nejlépe napsaný Shakespearův padouch. Kam se hrabe Richard III. nebo Macbeth. Kromě toho, že mu to pálí a intrikuje, tak je navíc i vtipný. Takže divák si ho oblíbí.“

Vladimír Kroc a Janek Ledecký
autoři: Vladimír Kroc , jra
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.