Filmová událost roku 2018? Seriál Malý Quinquin, nový Sorrentino nebo chorvatský dokument

20. prosinec 2018

Co bylo největší filmovou událostí uplynulého roku pro jednoho z nejúspěšnějších mladých českých režisérů Olma Omerzu? „Mě letos nejvíc zaujal film Paula Thomase Andersona s názvem Nit z přízraků. Je to podle mě jeden z nejzajímavějších současných režisérů.“ Co doporučují Bohdan Bláhovec, Petra Nesvačilová nebo Tomáš Pavlíček?

Režisér a scenárista Tomáš Pavlíček kromě Andersona chválí veškeré nové dílo Bruna Dumonta – film Janičku i druhou sérii seriálu Malý Quinquin. Prý ho ohromně baví Dumontův přechod od jeho existenciálních dramat, řazených mezi filmy s tzv. vyprázdněnou narací, ke ztřeštěným komediím.

Z filmu Oni a Silvio

Herečka a režisérka Petra Nesvačilová má ráda všechno z produkce Paola Sorrentina, takže hit uplynulého roku je pro ni jeho novinka Oni a Silvio, která velmi otevřeně komentuje způsoby a život italského politika a miliardáře Silvia Berlusconiho. Na seriálu Killing Eve vyzdvihuje filmařka a dramaturgyně České televize Kristina Nedvědová skvělý scénář, herecké obsazení, ale i práci se zvukem, ze které by si česká produkce prý měla vzít příklad. „Killing Eve je v nominacích na Zlaté glóby a já jim hrozně přeju, aby všechno vyhráli.“

Režisér Bohdan Bláhovec mluví o chorvatském dokumentu Srbenka režiséra Nebojši Slijepčeviče, který na pozadí vzniku divadelní hry pojednává o tom, jak i ta nejmladší generace v sobě nese zbytky nenávisti a pozůstatky násilí, které vytvořila srbo-chorvatská válka. Hudebnice a filmová střihačka Monika Midriaková kromě filmu Olma Omerzu Všechno bude, na kterém taky spolupracovala, doporučuje akčňák Mission: Impossible – Fallout. „Totálně mě překvapilo, jak byly sestříhané všechny ty honičky, celá filmová forma byla skvělá.“

Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible - Fallout

Programová ředitelka Mezipater a dramaturgyně festivalu v Karlových Varech Sandra Hezinová vybrala žánrově naprosto rozdílné hrané filmy Mandy a Nina. Mandy je, jak říká, podmanivý, psychedelický revenge horor s Nicolasem Cagem v hlavní roli a Nina je příjemně realistická lesbická love story z Polska, která letos bodovala také právě na festivalu Mezipatra.

Jaké další snímky filmaři a dramaturgové doporučují, se dozvíte, když si příspěvek Hany Merkové pustíte celý.

autor: Hana Merková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.