Fico se chová jako Putinův agent nebo onuce. Nebezpečnější je Orbán, míní šéfredaktor Šafr

26. únor 2024

Západ není sice tak silný, jak by v pomoci Ukrajině proti Rusku být měl, ale ani nějak zásadně slabý, domnívá se Pavel Šafr, šéfredaktor serveru a týdeníku Forum24. „S tím, že pomoc vázne, se trápím téměř denně. Protože kvůli tomu tam umírá víc lidí, než by umíralo, kdyby západní pomoc byla rychlejší a efektivnější,“ říká v Osobnosti Plus.

„Ta sklenice není prázdná – Západ rozhodně není slabý, ale ani není plná. Nebylo uděláno dost pro to, abychom se postavili jednomu z nejhorších zel, které tady v poválečném období máme,“ myslí si Šafr.

Čtěte také

„Nebylo by ani pravdivé, kdybych tvrdil, že Západ neudělal nic. To, co se podařilo Ukrajincům, kteří se dokázali zlu postavit – a to i s pomocí Česka, na což jsem hrdý , rozhodně není málo. Jen to je potřeba ještě dokončit.“

„To, že se minimálně čtyřikrát silnější Rusko podařilo zabrzdit, když ne úplně zastavit, je úspěch – a Avdijivka je samozřejmě tragédie. Ale fronta se ve skutečnosti moc nehýbe. Ukrajincům a Západu se podařilo agresivní zločineckou Putinovu mocnost zabrzdit. A kdo by si ještě před dvěma lety pomyslel, že Kyjev ,nepadne‘ za týden?“ připomíná.

„Racionálně vzato: Demokracie nebývají v těchto situacích dostatečně silné, nebyly ani před Hitlerem a nejsou před Putinem. Proto se o ně musíme zevnitř starat – aby byly silnější, pevnější a odolnější proti zločinecké agresi,“ nabádá Šafr.

Orbán, Fico, Wilders...

V sobotu jsme si připomněli už dva roky od začátku ruské agrese, vyjadřovali se mnozí státníci a své si řekl i slovenský premiér Robert Fico. Mimo jiné prohlásil: „Západ si nemůže přiznat, že strategie využití konfliktu na Ukrajině na zničení Ruské federace, nefunguje“.

Čtěte také

Podle šéfredaktora týdeníku Forum24 ale jednotu západní pomoci napadené Ukrajině nenaruší ani staronový slovenský premiér.

„Fico se stal – jak to říct slušně – Putinovou onucí. A je to jeho volba a také volba slovenských občanů, kteří si to nechají líbit. Fico až v takové míře nelikviduje západní jednotu – myslím, že nebezpečnější je Viktor Orbán, ale i on už ,brzdí‘,“ domnívá se Šafr.

V Evropě se ale objevují vedle Orbána a Fica i další kritici dosavadního unijního postoje, například nizozemský politik Geert Wilders.

„Tak to prostě je a patří to k prostředí, kde se vede svobodná veřejná debata. Na druhou stranu to neznamená, že si to, co Fico říká, snad máme nechat jen tak líbit. Je potřeba ho odkázat do nějakých mezí,“ dodává Šafr s tím, že by ho tam měla odkázat sama slovenská veřejnost.

„A tady si máme zcela veřejně povídat o tom, že se Fico chová jako Putinův agent a že je to nezodpovědné,“ doplňuje.

Za Babišem tečku

Pavel Šafr se dlouhodobě věnuje také české vnitrostátní politice a celou dobu byl kritický k vládnutí Andreje Babiše. Dnes tvrdí, že jsme stále eldorádem Agrofertu a sliby o ,deagrofertizaci‘ země se nenaplnily.

„Jak víme, Babiš donedávna vlastnil vydavatelský dům MAFRA. Nikdo nepochybuje o tom, že má dodnes obrovský vliv v médiích – přesto naše současná vláda a její ministerstva veselé posílá do Babišových médií státní inzerci,“ všímá si Šafr.

Čtěte také

„Máme přitom za sebou velmi nestandardní období v podobě vlády premiéra a dřív ministra financí Andreje Babiše – miliardáře, který si na cestě do politiky koupil média a pak pobíral státní dotace,“ pokračuje.

„Nejpodstatnější je, že jsme měli období, kdy byl standard demokratického civilizovaného politického života velmi poškozený a snížený. To mělo být zakončeno nějakou tečkou. Mělo se něco doříct: Jak to bylo s linkou na toustový chléb? Jak to, že ta dotace stále není vymáhána? I když se tedy o to ministerstvo Josefa Síkely snaží...

„Prostě jsme neuzavřeli období, nepojmenovalo se to. Je to stín minulosti, který nás může zas doběhnout,“ uzavírá.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související