Fero Fenič: Nevidím dost silné reprezentanty demokratických hodnot, ke kterým jsem se původně přihlásil

27. březen 2019

Fero Fenič za sebou nechal televizní a filmovou stopu prostřednictím stovek dokumentů a dalších projektů. „Jsem dítě, které prošlo společenskými změnami posledních 65 let. Zastávám myšlenku, že je tu možné všechno,“ říká o Česku režisér.

„Připouštím i to, že země bude tak zmanipulovaná, že udělá czexit. I to, co se zdá, že se stát nemůže, se tu stát může. Nevidím dostatečně silné reprezentanty demokratických hodnot, ke kterým jsem se původně přihlásil,“ dodává.

Fero Fenič je slovenský a český filmový režisér, scenárista, producent a televizní a filmový podnikatel. Jako režisér doposud natočil asi 36 děl. V jeho filmové a televizní společnosti Febio (FEničův BIOgraf), známé svojí tvorbou nejen pro Českou televizi, ale i další stanice, vzniklo více než tisíc dokumentárních i hraných pořadů. Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest, který založil v roce 1993 a jako majitel a ředitel ho vedl do roku 2012 (v současnosti působí jako jeho prezident), se stal jednou ze dvou nejmasovějších audiovizuálních akcí v Česku.

Byl jsem unavený

Fenič prodal v roce 2013 prestižní festival Febiofest cizím producentům a bez váhání říká, že zásadního kroku nelituje.

„Přestože jsem to dítě zplodil a od počátku vychoval. Ale po 20 letech jeho existence jsem byl už strašně unavený. Většinu času jsem trávil nikoli tvůrčími problémy, ale tím, abych ho finančně zabezpečil. Abych vyžebral od sponzorů peníze, přesvědčil různé komise. To mě vyčerpávalo tak, že jsem neměl sílu v tom pokračovat. Dnes, když vidím, jak se vyvíjí donátorská, sponzorská a grantová situace v České republice, myslím, že bych neobstál,“ říká čestný prezident Febiofestu.

Prožil jsem tu 65 let a myslím, že je v Česku možné všechno.
Fero Fenič

Apatie okolí

Režisér a producent se snaží vrátit k vlastní tvůrčí činnosti.

„Pracuji s různými nápady a ocitám se v situaci, ve které se, žel bohu, ocitá v této zemi mnoho lidí. Nebo to alespoň zjišťuji ve svém okolí. Mnohem více než kdykoli předtím si kladu otázku, jestli to má ještě smysl. Chybí mi motivace. Kolem mě roste strašná apatie,“ říká.

Můžete mít sny, ale není dobré na nich ulpívat, radí Saša Rašilov

Saša Rašilov

Herec Saša Rašilov po svém dědečkovi podědil nejen jméno, ale také herecké nadání. „Když jsem byl ve druhém ročníku na konzervatoři, dostal jsem studijní výjimku. Oslovil mě režisér Alois Hajda do Shakespearova Jindřicha IV. Bylo mně patnáct, šestnáct let a bylo to velmi drsné,“ říká.

Projekt nové České sody

Jedním z projektů, které má Fenič připravené, je znovuzrození kultovní České sody jako internetového pořadu. Nedaří se mu ovšem najít pro jeho vznik současného podporovatele.

„Nejsem schopen to postavit a provozovat ze svých vlastních úspor. Velké podniky si to prostě nechtějí rozházet s politiky. Dokonce mají i kodexy, které jim zakazují svazovat se s politikou. Odborníci v oblasti marketingu mě přesvědčili, že by to mohlo fungovat jen s podporou někoho, kdo není závislý na politické a společenské situaci.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Fero Fenič zavzpomíná na svou matku a na její vztah k filmu a k profesnímu směřování svého syna.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související