Empatie je vlastní nejen primátům, ale i potkanům

15. prosinec 2011
Monitor

Laboratorní potkani prokazují solidaritu svým druhům. Jsou také vůči nim schopní empatie. Vyplývá to z výsledků studie, o nichž informoval časopis Science.

Empatie byla často považována za schopnost vlastní pouze primátům, kteří ji projevují při strachu, stresu či bolesti jiného subjektu. Američtí vědci ale nyní zjistili, že není cizí ani potkanům, kteří jsou schopní vžít se do situace jiných.

Doktorandka psychologie při chicagské univerzitě Inbal Ben-Ami Bartalová se svým týmem analyzovala chování potkana, který byl ve své kleci sám. V té byla umístěna i prázdná „boudička”. Jeho reakce se měnily, když byla do boudičky uzavřen další potkan nebo nějaký předmět. Hlodavec živě reagoval, když byla jeho druh uzavřen v plastovém prostoru, což vědci přisuzují „přenosu emocí“, které projevovala neklidný uzavřený potkan.

Většina zkoumaných potkanů se po několika pokusech naučila rychle otevřít „vězení” a druha osvobodit. Skutečnost, že potkani dokázali osvobodit své vězněné druhy, podle vědců znamená, že vycítili jejich strach a také byli schopní zachovat dostatečný klid, aby otevřely mřížku, místo aby zůstalí netečné, nebo jen pobíhali kolem.

Při dalším pokusu měli volní potkani k dispozici čokoládu jako návnadu, kterou mohli sníst sami. Přesto ale nejdříve osvobodili vězněné zvířátko a pak se s ním o čokoládu rozdělili. Vědci také zdůraznili, že více empatií projevovaly při pokusech potkaní samičky mezi sebou, prostě otevíraly vězení svým družkám častěji.

Zdroj: ČTK

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.