Doktor Kittel: jizerskohorský Faust, který se propsal i do pražských legend

29. prosinec 2021

V obci Krásná u Pěnčína, kdysi pojmenované Šumburk, žil v 18. století věhlasný léčitel. Jeho bohatství a zvláštní léčitelské praktiky vedly ke vzniku celé řady pověstí o jeho paktech s ďáblem. Mnoho z nich má hodně společného s postavou Fausta.

Tajuplný doktor bez diplomu byl přitom skutečnou postavou a v Šumburku založil mimo jiné kostel a školu, která se proslavila jako velmi kvalitní a žádaná. Kittel navíc jezdil léčit významné pacienty i do Prahy a v podstatě kam vkročil, všude se lidem zapsal do paměti. Objevuje se tak i v pražských pověstech.

S odchodem Kittela však zvláštnosti v Šumburku neskončily. Folkloristka Dagmar Klímová, která sem přijela v 60. letech, narazila v místním kostele na další utajené ceremonie.

Během natáčení objevily Bludičky i tajuplné torzo pomníku mezi autobusovou zastávkou a popelnicemi na tříděný odpad. Ačkoli to vypadalo nepravděpodobně, podařilo se jim vypátrat jeho původní smysl.

Co překvapilo folkloristku Dagmar Klímovou, když pronikla do komunity v Krásné v 60. letech? Jaký je význam pomníku, vykopaného náhodou při stavbě autobusové zastávky? Který významný český politik studoval na Kittelově škole? Sehnaly Bludičky Kittelovu čarodějnou knihu? A potkaly při natáčení ďábla? Poslechněte si celý díl a možná se dozvíte i to, jak odehnat bouřku.

V obci Krásná u Pěnčína, kdysi pojmenované Šumburk, žil v 18. století věhlasný léčitel Kittel
autoři: Jana Římanová , Kateřina Tomsová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.