Co neminout na Netflixu? Tom Hanks na cestě vyprahlou prérií

7. březen 2021

Neokázalé chlapství Toma Hankse zužitkoval anglický režisér Paul Greengrass ve westernu Zprávy ze světa.

Anglického režiséra Paula Greengrasse, jenž úspěšně zakotvil v Hollywoodu, zná většina diváků hlavně z thrillerů o Jasonu Bournovi, muži klopotně hledajícím svou skutečnou identitu. Avšak Greengrass na sebe upozornil zejména reportážně laděnými výpověďmi, v nichž se skrze bolestná lidská dilemata dotýkal skutečných událostí, ať již to byl islamistický teroristický útok v Letu číslo 93 nebo přepadení nákladní lodi somálskými piráty v Kapitánu Phillipsovi. V tomto titulu se seznámil s Tomem Hanksem, jehož neokázalé chlapství cíleně zužitkoval i ve westernu Zprávy ze světa, nyní dostupném na Netflixu.

Zporávy ze světa, Tom Hanks

Pro režiséra je to první vykročení do mytologie Divokého západu. Vyhýbá se ovšem obvyklým žánrovým klišé. K běžným atributům sotva náleží už jen to, že ústřední hrdina, někdejší jižanský důstojník Kidd, se po prohrané občanské válce živí více než bizarně: za mírný poplatek předčítá novinové zprávy, přinášející i do zapadlých koutů rozlehlé země osvětu. Důraz se soustředí nikoli na akční výjevy, nýbrž na pozvolné budování všední každodennosti, upnuté mezi obrazy vyprahlé prérie a pustnoucích městeček, na dosud přetrvávající rozkol ve společnosti, ještě nedávno se zmítající v bojích.

Tom Hanks dokáže velice střídmě naznačit, co se skrývá za odtažitým zevnějškem.

Příběh se obtáčí kolem jednoduché zápletky – líčí, jak ústřední hrdina, jenž se navíc potýká s dosud nezhojenými ranami na duši (Hanks dokáže velice střídmě naznačit, co se skrývá za odtažitým zevnějškem), strastiplně putuje se zhruba desetiletou bělošskou holčičkou kdysi unesenou indiány, která se navíc považuje za jednu z nich. Strhujícím způsobem ji vymodelovala Helena Zengelová, proslavená už rolí potížistky v Narušiteli systému. Svému zdivočelému děvčátku vtiskla bezprostřednost, vyhmátla jak vzdor, tak pozvolna se vynořující potřebu někomu důvěřovat. A svou tvrdohlavostí jako by polidšťovala i svého zahořklého průvodce, v němž se probouzejí svého druhu otcovsky ochranitelské pudy. Oba, každý po svém, musí řešit zasuté vzpomínky na zraňující minulost.

Zprávy ze světa dokládají, jak se i ve westernu změnilo uvažování postav: kupříkladu Waynův umanutý pistolník z Fordových Stopařů (1956) rovněž hledá neteř unesenou indiány – avšak jen proto, aby ji jako „zkaženou“ zabil…

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Související

Více o tématu