Čí jste dítě? aneb Za dr. Janem Wenigem

29. červen 2012

Doktor Jan Wenig byl vynikající publicista, rozhlasový a filmový novinář a kritik, autor celé řady umělecko-historických knih, ale především velmi zasvěcený a vzdělaný autor rozhlasových pořadů, jejich citlivý průvodce.

Jednou z relací, kterou uváděl, byl oblíbený pořad z konce 60. let; vysílal se pod titulem: Čí jste dítě? Jednoho dne (přesně řečeno 5.ledna 1968) byl Jan Wenig před stejnou otázku a před mikrofon postaven sám. Na prvním zvukovém záběru si můžete poslechnout jeho odpověď.

Jan Wenig se narodil 23. června 1905 v Praze. Jeho životní směřování bylo nepochybně předurčeno prostředím, ve kterém se od dětství pohyboval. Atmosféru té doby a oněch míst líčí Jan Wenig na dalším zvukovém záběru.

Dr.Wenig-portrét z roku 1940

Namísto medicíny vystudoval Jan Wenig na pražské filozofické fakultě dějiny divadla a katedru srovnávacích literatur. Studia dokončil v roce 1930 a po etapě působení v Univerzitní knihovně a v časopise Týden v rozhlase byl v roce 1937 přijat do přednáškového oddělení tehdejšího Radiožurnálu, kde dostal za úkol věnovat se kulturní publicistice. Později zastával funkci tiskového referenta, od padesátých let až do odchodu do důchodu v roce 1966 pracoval v dokumentačním oddělení. Jeho největší přínos však tkvěl v pořadech, v nichž posluchačům představoval vynikající osobnosti českého kulturního a vědeckého života.
V ohlášení pořadů, které Jan Wenig uváděl, se velmi často objevuje slovní spojení: spoluhovoří Jan Wenig. Bylo to oprávněné. Jeho part, jímž do rozhovorů vstupoval, byl zpravidla dlouhý, mnohdy monologický, jinde dovedl naopak v dialogu se zpovídanou osobou vytvořit atmosféru přátelské blízkosti a důvěry. Tak tomu bylo například v rozhovoru s hercem Karlem Högerem, který byl zacílen na školní mládež.

Dr.Jan Wenig-1940-reportáž-Mezi poklady na Strahově

Na závěr této malé vzpomínky na významnou osobnost Československého rozhlasu dob minulých si můžete poslechnout Wenigovu „skromnou radu dnešním rodičům.“ Je to zásada platná nejen v době svého vzniku, v nemenší míře platí dodnes.
Dr. Jan Wenig zemřel 20. března 1979.

Dr. Jan Wenig-portrét ze stejného období
Spustit audio