Četba z díla Josefa Čapka, povídka Arnošta Lustiga nebo svědectví pamětníků. Vltava připomíná výročí konce druhé světové války speciálním programem

75. výročí konce války budeme připomínat ve slovesných řadách i v publicistice. Za naší smutnou historií se ohlédne hned několik rozhlasových her, připraveny máme také autentické svědectví pamětníků i dokumentární záznamy z archivu.

VYBÍRÁME Z PROGRAMU:

Josef Čapek: Stín kapradiny
Baladická novela o útěku před spravedlností i před vlastním svědomím.

5. května
20:00

Lucie Kolouchová-Tomáš Hrbek: Šoa
Osoby a obsazení: Hana Pravdová (Hana Maciuchová) a Miloš Dobrý (Luděk Eliáš). Rozhlasová úprava a režie Michal Bureš. Dramaturg Hynek Pekárek.

8. května
17:00
Válka v poušti a českoslovenští vojáci
Vyprávění brigádního generála v. v. Josefa Hercze, rytíře Čestné legie Francouzské republiky a nositele řádu Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Vzpomínky na válečné události na bojištích druhé světové války, především v severní Africe. Připravil Jiří Kamen.

15:00
Jana Knitlová: Soukromá derniéra
Rozhlasová úprava divadelní hry - příběh dvou herců na útěku z nacistického Německa. Osoby a obsazení: Hela Skalski - Helena (Hana Maciuchová) a Baron Klaus von Bergen - Klaus (Boris Rösner). Dramaturgie Jarmila Konrádová. Režie Markéta Jahodová.

9. května
8:00
Praha ohrožená
Historik Peter Demetz jako svědek hrdinských i nehrdinských příběhů lidí známých i neznámých. Připravila Eliška Závodná.

9:00
Jaký byl rok 1945

První dny, týdny a měsíce svobodné republiky ve vybraných dokumentech vybraných ze zvukového archivu Českého rozhlasu doplňují úvahy historika Tomana Broda. Reportáž Alfréda Technika natočená 9. května 1945 v ulicích Prahy, uvítání letců z Velké Británie, projev prezidenta Edvarda Beneše na Pražském hradě, smuteční slavnost  v Lidicích.  

15:00
Arnošt Lustig: Člověk ve velikosti poštovní známky
Příběh židovského vězně, který se vzdá prominentního postavení domácího učitele syna velitele koncentračního tábora a doprovází na tragické cestě své. malé svěřence.Osoby a obsazení: Plukovník Oscar Bienenstock (Vítězslav Vejražka), Karl Oberg (Rudolf Hrušínský st.) a další. Režie Jiří Horčička. 

V úterý 5. května si můžete poslechnout hru Lucie Kolouchové a Tomáše Hrbka s všeříkajícím názvem Šoa. V rozhlasové dramatické koláži se představí Hana Maciuchová a Luděk Eliáš. Ve sváteční den 8. května pak nabídneme Soukromou derniéru Jany Knitlové. Dva němečtí herci, kteří na svém útěku z nacistického Německa našli dočasný azyl v Praze, v ní zkoušejí inscenaci a rozehrávají různé varianty vlastního osudu. Tentokrát se vedle Hany Maciuchové postavil před mikrofon Boris Rösner.

Arnošt Lustig

Na sobotu 9. května zařazujeme dílo Arnošta Lustiga, který je s holokaustem neodmyslitelně spojen. V dramatizaci povídky Člověk ve velikosti poštovní známky uslyšíme Vítězslava Vejražku nebo Rudolfa Hrušínského. Ke slovu se dostane i další velký klasik, s válečným obdobím neodmyslitelně spjatý – Josefa Čapka připomeneme pětidílnou četbou z knihy Stín kapradiny. Současné autory doplní Jiří Padevět a jeho Poznámky k dějinám.

Nejnovější články