Český rozhlas se sci-fi dramatem Pescho vyhrál mezinárodní cenu Grand Prix Nova

8. červen 2015

Režisér Českého rozhlasu Petr Mančal vyhrál soutěž Grand Prix Nova v rumunské Bukurešti s rozhlasovou hrou Pescho. Autorem sci-fi dramatu z blízké budoucnosti je scénárista Marek Epstein. Jde o další významný úspěch Českého rozhlasu na mezinárodní soutěži.

„Mám obrovskou radost. Opravdovou, neřízenou radost, protože je to zase po delší době, kdy jsme dostali první cenu na mezinárodním festivalu takto velkého formátu mezi velkými hrami, to znamená hrami do jedné hodiny. A to je opravdu náročná disciplína,“ řekl režisér Petr Mančal.

Podle něj o výhře rozhodlo, že všechny části hry spolu dobře fungují, a to po stránce dramaturgické, zvukové, režijní i herecké. Východiskem dramatu je obraz světa z roku 2055 a téma nedostatku vody, kterého ve svůj prospěch využívá korporace Pescho, držící náhle klíč k životu v podobě průmyslově vyráběné náhražky. Hra dokázala zvítězit ve velmi silné konkurenci. Další informace o soutěži je možné najít na webu festivalu Grand Prix Nova, o rozhlasové inscenaci pak na webu Českého rozhlasu.

„Text byl mimořádně náročný na realizaci a o to víc si cením režijního pojetí, které režisér Mančal zvolil. Je to další z významných mezinárodních ocenění pro Český rozhlas za poslední dva roky,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Zástupcům Českého rozhlasu se daří vozit z mezinárodních festivalů ceny pravidelně. Letos v květnu například Český rozhlas zaznamenal dvojnásobný úspěch na 19. ročníku mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Marulić 2015, který se konal na chorvatském ostrově Hvar. V kategorii krátkých forem získal druhou cenu příspěvek „Řidič vozu smrti“ a třetí místo obsadil titul „Pro patria mori“. Dokudrama Řidič vozu smrti rovněž režíroval Petr Mančal.

Spustit audio