Česko znovu ožije Nocí literatury

8. květen 2019

Současná literatura, netradiční místa, známé herecké osobnosti – to je literární happening Noc literatury, který se 9. května 2019 koná již potřinácté.

Devatenáctka v letopočtu je pro tento ročník symbolická: 19 herců bude číst na 19 místech ukázky z 19 zahraničních knih v nových překladech. „Číst bude Vladimír Polívka, Lukáš Hlavica, Zuzana Bydžovská, Martin Myšička, Jiří Štrébl a mnoho dalších. Všichni jsou to velmi zajímaví a zkušení interpreti,“ říká hlavní koordinátorka projektu Adriana Krásová z Českých center.

Nový boom latinskoamerické literatury? Svět knihy nabídne víc než Vargase Llosu

Mario Vargas Llosa

Od 9. do 12. května bude na pražském Výstavišti probíhat mezinárodní knižní veletrh Svět knihy. Čestným hostem je letos Latinská Amerika. Největší pozornost poutá návštěva držitele Nobelovy ceny peruánského prozaika Maria Vargase Llosy. Neměla by však zastínit jedinečnou příležitost seznámit se s aktuální latinskoamerickou literaturou, která se již oprostila od dědictví „boomu“ z let 60. a 70. minulého století.

Rok 2019 je také rokem několika výročí a to hlavní, 30 let od Sametové revoluce, inspirovalo letošní Noc literatury při výběru čtecích míst, která částečně kopírují trasu studentské demonstrace 17. listopadu 1989. 

Ve stejný den probíhají čtení v dalších 64 městech v Česku. „Všechna města od nás dostávají stejné vizuální podklady a stejné ukázky, které se budou číst. Podle svých možností si z nich vyberou a sestaví program. Je to obdivuhodné, protože v mnoha městech nejsou ty podmínky úplně ideální, a přesto je chuť zapojit se do projektu veliká."

Oproti loňskému ročníku se do letošní Noci literatury zapojilo i více vysokých a středních škol. Podruhé je také její součástí romská literatura a novinkou letošní Noci literatury je zařazení ukrajinské literatury, a to konkrétně čtení z knihy Oksany Zabuško „Muzeum opuštěných tajemství“.

Číst se začíná od 18 hodin na Albertově. Vstupné na všechna místa je zdarma.

Na jednom z mnoha míst čtení představí Daniel Majling svoji knihu Ruzká klazika. Ze slovenského originálu bude číst herec Pavol Smolárik. Český překlad v podání Petra Čtvrtníčka a Jiřího Vyorálka si můžete poslechnout on-line na webu Českého rozhlasu Vltava.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio