Bývalý diplomat: Je demotivující, když se na vyšší posty vyšlou političtí nominanti bez zkušeností

11. leden 2022

Bývalý český diplomat, humanitní pracovník a odborník na Turecko Erik Siegl vybízí novou českou vládu, aby se pokud možno vyvarovala přílišnému angažování politických nominantů v diplomacii. „Je demotivující, když kariérní diplomat po patnácti letech působení na ambasádách má zájem o nějaký vyšší post a na to místo je vyslán politický nominant bez jakékoliv zkušenosti z diplomacie,“ vysvětluje.

Obratem ale dodává, že v politické nominaci jako takové nevidí v zásadě nic špatného. Jen se to nesmí přehánět. „Jednotlivě v tom nevidím žádný problém. Političtí nominanti byli a budou. Jde o jejich kvalifikovanost a nějakou míru,“ tvrdí.

Čtěte také

A uvádí příklady, kdy je dokonce výhodou aby měl diplomat „přímý drát“ na premiéra: „Česká vláda má vždy právo si do klíčových pozic, jako je Brusel, Berlín, Washington nebo Moskva, vyslat své lidi. Ulehčuje to pak zásadní jednání.“

Siegl pracoval v české diplomacii v době, kdy se zaváděl zákon o státní službě. „Tehdy došlo k přílivu lidí, kteří měli politické konexe. Ne všichni byli nekvalifikovaní, ale  i tak to napáchalo škody a demotivovalo profesionální diplomaty,“ říká.

Turecko s inflací nad 50 procent

Většinu států světa v posledním roce trápí rostoucí inflace. Zatímco Evropské země ale bojují s jednotkami procent, v Turecku se skutečná inflace pohybuje až nad 50 procenty.

„Jsou tam nějaké globální faktory, ale rozhodující je to, že turecký prezident dlouhodobě – i v období hospodářského růstu – silně prosazuje procyklickou politiku. Snaží se ekonomiku dopovat různými investicemi do infrastrukturních projektů a podporuje zadlužování,“ vysvětluje Siegl.

Nedá se vyloučit, že Erdoğan volby vyhraje, byť to nebude férovými prostředky.
Erik Siegl

Politika nízkých úroků podle něj vede k dalšími oslabování turecké liry a v konečném důsledku zdražování zboží z dovozu i samotné výroby.

Čtěte také

Erik Siegl upozorňuje na výsledky průzkumů veřejného mínění, které ukazují, že podpora prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana mezi voliči slábne. „To vytváří určitou nervozitu a obavu ze ztráty moci, protože v Turecku by měly být volby v roce 2023,“ upozorňuje a nevylučuje, že prezident, pod jehož vládou došlo k větší kontrole médií, se bude snažit udržet u moci: 

„Že zmobilizuje svoje voliče, že nějaká z opozičních stran bude zakázaná, jiná se dostane pod tlak... Nedá se vyloučit, že Erdoğan volby vyhraje, byť to nebude férovými prostředky.“

Poslechněte si celý audiozáznam Osobnosti Plus Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.