Byla Tutanchamonovou matkou Nefertiti?

27. březen 2015

Francouzský egyptolog přichází s novým uspořádám rodiny mladičkého faraóna Tutanchamona.

V roce 2010 vydal mezinárodní tým odborníků studii, která vrhla nové světlo na původ i osudy faraóna Tutanachamona. Vědci došli k závěru, že egyptský král zemřel na vážné zdravotní komplikace vyvolané nehojící se zlomeninou nohy. Padla tak teorie, podle které byl mladičký faraón zavražděn. Faraóna zjevně trápila malárie a to jeho zdravotní stav bezpochyby ještě zhoršilo.

Genetické analýzy prokázaly, že Tutanchamonovým otcem byl faraon Achanaton. Totožnost jeho matky nebyla odhalena. Z genetických analýz vyplynulo, že by jí mohla být mladá žena, jejíž mumie je evidována pod kódem KV35YL. Z podobnosti dědičných informací Achnatóna a mladé ženy KV35YL genetici usoudili, že šlo o bratra a sestru. Takové příbuzenské sňatky nebyly na dvorech staroegyptských vládců nijak výjimečné.

Výzkum lebky Tutanchamona

Marc Gabolde je přesvědčen, že Nefertiti byla Achnatonovou sestřenicí. Protože blízké příbuzenské pouto vázalo i předchozí generace egyptských vládců, je nakonec genetická podobnost bratrance Achnatona a sestřenice Nefertiti vyšší a vyrovná se shodě mezi bratrem a sestrou.

Francouzský egyptolog Marc Gabolde z Université Paul Valéry v Montpellier ve své přednášce na Harvardově universitě předložil jinou interpretaci výsledků genetických analýz a nabízí za faraónovu matku Achnatonovu hlavní manželku královnu Nefertiti. Ta podle některých egyptologů pocházela z ciziny a s manželem Achantonem ji nepoutala žádná příbuzenská vazba. To by vylučovalo Nefertiti z okruhu žen, které mohly být Tutanchamonovou matkou. Analýzy DNA mladičkého faraóna dokazují, že jeho rodiče byli blízce příbuzní. Podle jiných odborníků však byla královna Nefertiti egyptského původu.

Busta egyptské královny Nefertiti (Egyptské muzeum v Berlíně)

Nefertitina mumie se nenašla. V této souvislosti však stojí za zmínku práce egyptoložky Joan Fletcherové z University of York, která v roce 2003 ztotožnila Nefertiti s mumií mladé ženy KV35YL. Tedy tu samou mumii, kterou označily za Tutanchamonovu matku i výsledky genetických testů z roku 2010. V roce 2003 vyvolala Fletcherová tvrzením, jež se neopíralo o testy DNA, velké pozdvižení a mnozí přední egyptologové její závěry zpochybnili. Teď ale vývoj situace naznačuje, že se Fletcherová mýlit nemusela.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru v pátek 15.2.2013 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio