Bravurní Daniela Kolářová ztvárnila více jak 80 rolí v rozhlasových hrách

13. leden 2011

Kdo by neznal film Noc na Karlštejně nebo veselou letní komedii Léto s kovbojem.

Kawasakiho růže, Vratné lahve, Tmavomodrý svět, Cesta z města… ve filmovém výčtu bychom mohli zpětně pokračovat až do roku 1965, kdy Daniela Kolářová začala stoupat na hvězdné nebe české kinematografie. Nás ale zajímalo, jakou roli zastupuje rádio v životě herečky, která je věrnou posluchačkou: „Rádio je pro mě nejbystřejší tok informací a Český rozhlas představuje to nejmilejší médium,“ dodává snad i k vysílání stanice ČRo 2 - Praha. Zmíníme v této souvislosti, že umělkyně ztvárnila více jak 80 rolí v rozhlasových inscenacích.

Oproti minulému setkání v pořadu Host do domu, uskutečněnému v dubnu předešlého roku, jsme se zprvu zabývali více politikou. Moderátor V. Kroc položil otázku, zdali D. Kolářová stále „vidí“ do dění v nejvyšších kruzích a je schopna odhadnout, co se „peče“ v pomyslném vládním zákulisí: „Časy se mění a přestala jsem být v obraze. Nyní jsou karty rozdané a politika se stala víc obchodem. Za dob mého působení nešlo zdaleka o nic lukrativního.“

Logo

V každém případě, působení na postu poslankyně České národní rady dalo D. Kolářové především velkou zkušenost jak na poli lidském, tak profesním, což sama přiznává. Nerealizované ambice v politice, směřující k prosazení lepšího vzdělávacího systému, ale nebránily v dalších hereckých úspěších. Nejen vypjaté scény snímku Kawasakiho růže byly po zásluze odměněny Zlatým lvem pro rok 2009 za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. A samozřejmě setkání se Zdeňkem Svěrákem ve filmu Vratné láhve, po neuvěřitelných třiceti letech v rolích partnerů, bylo milou událostí, na kterou umělkyně ráda vzpomíná.

První divadelní roli obsadila v Karlovarském divadle. Tehdy hrála “kuchtíka“ v pohádkové inscenaci pro ty nejmenší. Otázka “Daniela Kolářová a divadlo“ je ovšem natolik obsáhlá, že je nemožné jí v rámci jedné hodiny vysílacího času důkladně zodpovědět. Aktuálně se v domovském Divadle na Vinohradech připravuje inscenace Caesar od W. Shakespeara a my můžeme herečku shlédnout ve hře Jistě, pane ministře, v Kafkově Zámku, podívat se můžeme také na její herecké mistrovství na „prknech“ divadla Komedie.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio