Antonín Pelíšek: Jak kocour začal štěkat

26. březen 2024

Triky a klamy obchodníků a některých výrobců potravin jsou nekonečné. Mám pocit, že příčinou jejich nárůstu se stala ekonomická krize a jejím důsledkem intenzivní lovení spotřebitele.

Když pominu staré známé finty jako je snižování gramáže u standardního balení nebo klasické přestavování zboží v regálech, lákání na akce pomocí reklamních manter vystřelujících každých pět minut z televizních obrazovek, zaujaly mě způsoby útočící na další smysly. Jako jsou vůně, barvy a umělá ochucení.

Nakrájené voňavé klobásky na pultech s uzeninami dobře známe. Někdy mám ale podezření, že se do některých potravin přidávají i látky podporující radostnou žravost. Pozoroval jsem to u kocoura. Jinak přistupuje k čerstvě otevřené konzervě a jinak, když stejný pokrm po dvou dnech ztratí syntetické vábení.

V rámci pestrosti stravy jsem mu nedávno nabídl konzervu pro psy. Reagoval s nadšením a další dny se dožadoval opakování. Jen s malým rozdílem. Místo mňoukání totiž začal štěkat. Nejdřív slabě jen s krátkými hrdelními zvuky, ale dost zřetelně.

Jsem zvědavý, kam až můj experiment dojde. Modlím se, aby páni výrobci, kteří určitě produkty dlouhodobě testují, neudělali někde chybu.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.