Aneta Langerová + Bára Hrzánová = audiokniha Pane Bůh, tady Anna

20. září 2018

Jedna je hudebnice, druhá herečka. Sešly se na společném jógovém pobytu u moře a přivezly si tam tutéž knihu: Pane Bůh, tady Anna. Výsledkem je půvabná audiokniha, která je společným dílem Anety Langerové a Báry Hrzánové.

První živé předčítání proběhlo na pláži. „Byla to živá audioprodukce. Aneta mě pak přemluvila, abych jí načetla a já ji donutila, aby k tomu napsala hudbu,“ vzpomíná Bára Hrzánová, která ten správný hlas pro Annu nehledala. „Já si tu postavu psychologicky upevním podle Stanislavského a pak ten hlas přijde sám. To jsou takové tajné techniky,“ směje se herečka.

Zpěvačka a muzikantka pak k textu složila hudbu. „Ze začátku jsem se snažila smířit s tím, že to budu opravdu dělat já,“ usmívá se Aneta Langerová. „Anna a její příběh je tak čistý, že je těžké tam vložit hudbu. Chtěla jsem, aby hudba byla stejně tak prostá.“ Proto zvolila  jednoduché nástroje a jednoduché hlasy. „Aby to bylo co nejčistší, jako by to hrála ta malá holčička. To byl ten hlavní motiv.“   

Proč si vybraly právě tuto knihu? Čím oslovila každou z nich? Mají další společné aktivity? Jak odpočívají?

autoři: Martina Kociánová , eh

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.