Alice Nellis: Hudba nemusí sama sebe brát tak vážně

7. srpen 2019

„Aby na vás hudba zapůsobila, nepotřebujete teoretické vzdělání. V tomto směru jsem jednoduchý člověk, chci hudbu cítit, užít si ji, chci, aby mě v něčem posunula a otevřela,“ říká filmová, divadelní a operní režisérka Alice Nellis. Repríza z 29. dubna 2019.

Mozart a ti druzí se v její režii objevili na scéně Stavovského divadla v půvabných operních groteskách Michaela Nymana a Stevena Stuckyho, kde spolu rozmlouvají např. Dominanta, Subdominanta a Tónik a kde Mozarta hraje (a zpívá) vynikající Alžběta Poláčková…

Mozart se vrací do Stavovského divadla. V operách Michaela Nymana a Stevena Stuckyho

Mozart a ti druzí

Wolfgang Amadeus Mozart se vrací do Prahy - a to osobně! Národní divadlo uvádí ve čtvrtek 4. dubna ve Stavovském divadle v české premiéře dvě současné opery, které prezentují Mozarta v málo známých a zcela nečekaných souvislostech.

Alice Nellis také dopsala scénář k filmu o čtyřnásobném olympijském vítězi Emilu Zátopkovi, rozepsán má příběh o poválečném vyhnání Gerty Schnirch, podle knihy Kateřiny Tučkové a pokračuje v přípravě výchovných koncertů s Českou filharmonií, kde si vyzkoušela, jaké to je mávnout před orchestrem taktovkou. V rozhovoru byla řeč také o přijímání lidské jinakosti a o dětském romském pěveckém sboru Čhavorenge, který je pod vedením Idy Kelarové důkazem toho, že hudba spojuje.

Spustit audio