Ztrácíme kontakt s lidmi. V hudbě jsem našel zpovědní nástroj, říká Michal Smetana z kapely Tolstoys

22. září 2021

Právě dnes vychází slovenské hudební skupině Tolstoys nový video singl Skin Hunger (We Are Human Beings). „Hodně běžného lidského kontaktu se přesouvá do online sféry. Ztrácíme fyzický kontakt s lidmi a trápí mě to. Rád bych tou písní poukázal na své přání, aby to bylo jinak. Zároveň je to také odkaz, všichni jsme lidské bytosti a máme se mít rádi bez ohledu na naše rozdíly, rasy, pohlaví, náboženská vyznání a sexuální orientace,“ říká frontman kapely Michal Smetana.

V únoru 2022 se můžeme těšit na novou desku Mirror Me. „Společně jsme začali hrát velmi brzy. Když vznikla kapela Tolstoys, bylo mi 17 let. Ostatní to měli podobně, takže jsme byli ještě teenageři – skoro všichni na středních školách, šli jsme k maturitě a řešili studentské problémy. Takže na druhé desce jsme sami vyspělejší,“ vysvětluje Ela Tolstová. „Hudebně je druhá deska o dost groovovější. Je to víc posazené, je tam víc basy a cítit rytmus,“ dodává Michal Smetana.

A na jaká témata se na novém albu zaměří? „My – jako lidé nebo naše osobnosti – jsme jen odrazem toho, co jsme zažili. A také toho, jak se k nám chovali jiní lidé, naši přátelé nebo partneři. Tuto myšlenku se na nové desce Mirror Me snažíme prozkoumat a povznést se nad ni. Chceme být strůjci vlastního odrazu,“ vysvětluje Michal. „V naší hudbě jsem našel zpovědní nástroj. Věci, které cítím, se do toho promítají,“ uzavírá frontman.

Uvažovali někdy členové kapely Tolstoys o rozpadu kapely? A jak se od debutové desky proměnil proces jejich tvorby? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.