Zlata Adamovská: Tuším, že režisér Jireš do mě byl platonicky zamilovaný

28. srpen 2021

Poprvé si zahrála v němých domácích filmech svého tatínka cukráře a zapáleného kinoamatéra. Osudové role a životní zkušenosti jí dal režisér Jaromil Jireš.

Poprvé si zahrála v němých filmech svého tatínka cukráře a zapáleného kinoamatéra, který dceru natáčel na svou kameru. „Tatínka mám spojeného s vůní vývojky a ustalovače,“ říká nedávno šedesátiletá Zlata Adamovská.

Ráda předávám zkušenosti

Herečku nevšedního šarmu a osobitosti do filmového řemesla zasvěcovala Jana Brejchová. Dnes se dnes i ona snaží pomoci při natáčení svým mladším kolegům: „Ráda předávám své zkušenosti. A vadí mi, když někteří herci špatně vyslovují, drmolí a není jim rozumět. Vadí mi to především jako divákovi.“

Filmový otec a životní učitel

Zlata Adamovská a moderátorka Jitka Novotná

Jejím filmovým otcem i životním učitelem byl režisér Jaromil Jireš, který dal mladé herečce krásné role, ale předával jí i vědomosti ze světa umění. „Bydleli jsme ve stejné ulici. Třeba přišel i v županu, přinesl láhev červeného vína a dal mi přednášku o vínu z Bordeaux.“

„Chodili jsme spolu i na výstavy. Tuším, že do mě byl platonicky zamilovaný, protože proč by to pro mne jinak dělal,“ svěřila se Zlata Adamovská moderátorce Jitce Novotné. O své životní cestě, láskách i profesních překážkách vypráví uznávaná herečka a dabérka ověnčená nejednou Cenou Františka Filipovského za dabing.

Spustit audio

Související