Zemřel Miro Žbirka. Připomeňte si ho v posledním rozhovoru na Radiožurnálu

10. listopad 2021

„Svůj příběh sice znám, ale nenudil jsem se,“ komentoval známý muzikant v rozhovoru s Lucií Výbornou své dojmy z dokumentu Meky, který do kin vstoupil v loni v létě. „Podle svých písní nebo alb se orientuji v čase. Když mi někdo řekne 1983, tak vím, že jsem vydal album Roky a dni,“ smál se. Jedna z jeho nejznámějších písní je 22 dní. „Má mnoho výkladů, ale nikdy nemohla mít jiný text. Přiletělo ke mně 22 dní a nikdy to nemohlo být méně nebo více.“

Poslechněte si celý rozhovor z července 2020, který odvysíláme ze záznamu po 21. hodině, anebo se podívejte na záznam vystoupení Mira Žbirky, kterým v polovině května minulého roku v areálu pražské Vinohradské nemocnice poděkoval zdravotníkům za jejich nasazení v boji s pandemií koronaviru.

Miro Žbirka zemřel ve věku 69 let. Začínal ve skupině Modus. V roce 1977 získal společně s Jánem Lehotským a Marikou Gombitovou zlatou Bratislavskou lyru za písničku Úsměv. O čtyři roky později založil s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na sólovou dráhu.

V roce 2012, když mu bylo 60, natočil novou píseň Love Shines ve slavném londýnském studiu Abbey Road, které využívali i The Beatles nebo Pink Floyd. Na ikonické místo se vrátil o tři roky později a nahrál desku Double Album.

autoři: Lucie Výborná , vla

Související