Zeman společnost rozděluje, ale každý na tom máme spoluodpovědnost, říká režisérka Petra Nesvačilová

27. prosinec 2019

Jako dokumentaristka a herečka se necítí být dost vzdělaná na to, aby se vyjadřovala k politice. I přesto se jí to ale často stává. Rozlišit mezi dobrem a zlem, podle ní není vůbec jednoduché.

„Rozlišit dobro a zlo je vždycky těžké,“ myslí si Petra Nesvačilová. V politice je to prý o to těžší, že mezi politiky jsou často velmi inteligentní lidé, kteří umí pracovat se slovy, informacemi a médii. Proto v takových případech hodně staví na pocitu.

Čtěte také

O prezidentu Miloši Zemanovi ironicky říká, že je geniální. „Třeba v případě tzv. „pražské kavárny“ vyhrává na té nejjednodušší, banální lidské vlastnosti.“

Českou společnost Zeman rozděluje například právě tím, jak určuje kdo je a kdo není pražská kavárna, hodnotí dokumentristka. Dodává ale, že každý z nás na tom má svůj podíl odpovědnosti. „Jsme na stejné lodi a ubránit se tomu, je těžké.“

Klause je mi líto, je nesoudný

Ještě jako studentka FAMU natáčela Petra Nesvačilová dokument o Václavu Klausovi. „Šlo o spolupráci s ČT, byl to cyklus o premiérech. Náhodou jsem si ho vylosovala,“ vysvětluje.

Dnes je mi Václava Klause víc a víc líto… I když mi jednou Václav Bělohradský řekl, že lítost do politiky nepatří.
Petra Nesvačilová

Když se natáčení realizovalo, byl ještě Václav Klaus prezidentem. „Tehdy mě bavilo, jak je vzdělaný a říkala jsem si, že je hezké, že hodně čte. Když ho dnes ale pozoruji, jak partneří se svým synem (Václav Klaus ml.), který se tu snaží zavést Trikolóru, přijde mi to hodně nesoudné,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Petrou nesvačilovou. Mluvily třeba i o natáčení dokumentu Zákon Helena, při kterém se režisérka postavila tváří v tvář členům Berdychova gangu.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související