Ze svých daní chci platit kulturu, muzea a galerie by měly být zdarma, uvažuje sochař Kurt Gebauer

16. březen 2020

Se svými často vtipnými plastikami proniká do veřejného prostoru už 60 let. Lidská mentalita je podle něj stále stejná. A dělat lumpárny je prý snazší, než hlídat demokracii. To je totiž dennodenní facha, říká umělec a pedagog Kurt Gebauer.

Čtěte také

Opatření související s pandemií koronaviru přerušila Gebauerovu výstavu v Národní Galerii. Expozice byla zatím prodloužena do září a autor věří, že do té doby virus „vezme nohy na ramena“ a lidé si výběr z jeho figurální a sochařské tvorby přeci jen budou moct přijít prohlédnout.

„Je úžasné, že to můžu vystavit,“ raduje se. S jistou dávkou humoru ale dodává, že „u sochařiny je to těžké… musím vydělat čtvrt milionu ročně, abych to nemusel vyhodit. Platím za sklady, abych svá díla mohl zdarma zapůjčovat.“

S demokracií je práce

Lidská mentalita se podle Gebaura příliš neproměňuje. „Promění se třeba režim a okolnosti, ale lidská povaha velmi často jen využije, nebo zneužije, nastalou situaci.“ Na to prý zastánci demokracie musí dávat pozor.

„Demokracie není jen o tom – jít k volbám a volit, je to dennodenní facha. Člověk si musí hlídat co se děje a pracovat na tom. Bránit lumpárnám dá přitom většinou dvakrát tolik práce než je dělat.“

Do galerie zdarma

Kulturní vzdělávání mladých lidí podle něj dnes značně pokulhává. Jako cestu vidí lepší zpřístupnění muzeí a galerií. „Měly by být přístupné zdarma, nebo velmi snadno. Ostatně si to platíme ze svých daní. Já nechci platit velké širé rodné lány devastované nějakými postřiky kvůli řepce nebo něčemu…“

Gebauer by ze svých daní raději přispíval na kulturu a má za to, že by mělo být přirozené, aby se člověk na výstavu mohl opakovaně vrátit. A aby si nemusel všechno rychle prohlédnout jen proto, aby plně využil drahou vstupenku.

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s Kurtem Gebauerem. Mluvili také o tom, jestli bude v Hořicích stát jeho největší trpaslík na světě nebo na co se výtvarník chystá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.