Za mořem na sever i na jih

9. červenec 2018

Do léta jsme letos vkročili 21. června ve dvanáct hodin a šest minut středoevropského času. Je tedy už opravdu načase spřádat plány, kam se vydat v době dovolených. Moře, hory, architektura? Jestli ještě nemáte sbalené kufry, ředitel cestovní kanceláře Eurotime Karel Výrut vás k tomu jistě inspiruje.

Nabízíte převážně zájezdy do Itálie. Jak dobře ji sám znáte?

Snad velmi dobře. Pracuji v cestovním ruchu od roku 1990 a ve stejném roce jsem Itálii navštívil poprvé. Od té doby počet mých návštěv určitě překročil stovku. Dokonale se však tak rozmanitá země poznat nedá. Dovolil bych si připomenout, že celková délka pobřeží je 7600 kilometrů, a to u čtyř různých moří - Jaderského, Ligurského, Tyrhénského a Jónského. K tomu dva velké ostrovy - Sardinie a Sicílie, nádherné horské masivy Alp či Apenin. K tomu nepřeberné množství historických měst světového významu - Řím, Benátky, Florencie, Pisa... Tak jako nemá možnost normální smrtelník poznat veškeré přírodní bohatství Itálie, nelze poznat dokonale ani veškerou gastronomickou různorodost země. Takovou škálu krajových specialit, vín, sýrů a uzenin nenajdete v žádné jiné zemi na světě. Čili Itálii znám velmi dobře, určitě ne však dokonale.

Rozdíly mezi severní a jižní částí země jsou velmi znatelné. Platí stále to, že je jih spíše pro dobrodruhy? Jaké destinace na jihu nabízíte?

To už neplatí. Kvalita ubytování na jihu je srovnatelná a někdy i vyšší než na severu. Jiný je stále přístup k řešení případných problémů. Zatímco na severu bývá vše vyřešeno ihned, na jihu je třeba obrnit se trpělivostí. Za to vám ale bude odměnou krásná příroda, pláže, čisté moře a města s nenapodobitelnou atmosférou. Mohu doporučit poloostrov Gargano kvůli velmi pěknému pobřeží. Písečné či oblázkové pláže jsou ohraničeny útesy a skalami. Pokud pomineme část pobřeží kolem Terstu, které však není úplně typickou „koupací“ destinací, a riviéru Conero u Ancony, jedná se v podstatě o první souvislejší pás členitého pobřeží italského Jadranu. Mám rád i Kampánii, kde lze výborně spojit odpočinkovou dovolenou s poznáváním, a Kalábrii, která překvapí kvalitním ubytováním za příznivé ceny a krásným průzračným mořem.

Jsou v rámci zájezdů zahrnuté i výlety a s nimi například i komentované prohlídky míst?

Ve většině destinací máme česky mluvící delegátku se širokou nabídkou výletů v dané oblasti. Z již zmíněného jihu třeba Tremitské ostrovy, Nea pol s Vesuvem a nezapomenutelnými Pompejemi. V lokalitách na severu bývá nejžádanější výlet do Benátek, ve střední Itálii pak San Marino.

Jak oblíbené jsou takzvané last minute? Vyplatí se vaše stránky v tomto ohledu sledovat?

Rozhodně ano. Jejich nabídka se objeví jako první ihned po otevření našich webových stránek www.eurotime.cz. V posledních letech je nabídek last minute zájezdů méně než před několika roky. Zájem o tuto zemi totiž stále stoupá. Je tedy lepší zaměřit se na first minute, kdy si lze se slevou vybrat z mnohem širší nabídky.

Pozorujete, že se očekávání turistů za dobu, kdy pracujete v cestovním ruchu nějak změnilo? Mají jiné potřeby, plány, nápady?

Nároky a očekávání turistů se změnily velice a zkrátila se také doba jejich pobytů. Dříve se velmi často cestovalo na dva týdny a výjimkou nebývaly ani třítýdenní pobyty. To dnes již v podstatě neexistuje. Obrovsky se zvýšil zájem o ubytování v rezidencích s rozsáhlou možností sportovního vyžití na úkor klasických apartmánů v městské zástavbě. Do jednoduchých hotelů také začínají cestovat velmi mladí lidé s partou kamarádů. Dříve to byly pouze partnerské páry a rodiny s dětmi. Obrovským fenoménem se stala nabídka na internetu. Dnes jsou lidé zvyklí více porovnávat zájezdy různých cestovek, mnohdy si zjišťují informace přímo na stránkách ubytování a jsou celkově lépe informováni o destinacích, než tomu bylo dříve.

Kromě Itálie ale vyrážíte také k Baltu. Co na cestování do Polska lidé oceňují nejvíce?

Polsko je naší letošní novinkou. Jeho pobřeží je jantar evropské turistiky. Nádherné pláže, borovicové háje, úžasné cyklostezky podél moře, zdravý vzduch. Cesta k polskému pobřeží je výrazně kratší, rychlejší a hlavně mnohem levnější než k severní části Jadranu. A to jak z Prahy do západního Pomořanska, tak z Brna či Ostravy do východní části Pomořanska. Cesta není zatížena žádnými dálničními poplatky, ačkoli německé a polské dálnice patří zajisté k nejmodernějším v Evropě. Do námi nabízeného nejbližšího letoviska Miedzywodzie dojedete z Prahy za necelých šest hodin, z Ostravy do Gdaňska za pět a půl hodiny.

Jaká města zde stojí za prohlídku?

Prakticky celé polské pobřeží bylo až do konce druhé světové války částí Německa. Krásná jsou historická města Gdaňsk, Štětín a Kolobřeh. Jejich severoněmecká architektura má neopakovatelnou atmosféru a v kombinaci s polskou pohostinností a vynikající kuchyní vytváří úžasné místo pro dovolenou.

Turisté se asi v Polsku domluví, že?

Jistě, jazyková bariéra tu skoro úplně odpadá. Poláci češtině rozumějí a také my rozumíme Polákům. Naši klienti jsou vždy překvapeni, jak přátelsky se k nám Poláci chovají a jaké mají znalosti o české kultuře či sportu. Ne náhodou jsme tradičně u našich severních sousedů nejoblíbenějšími cizinci.

autor: Anna Nádvorníková
Spustit audio