The Washington Post: Rusko i Čína vidí v Afghánistánu svou příležitost, se zástupci Tálibánu už dokonce jednají

16. srpen 2021

Rychlý postup Tálibánu Afghánistánem vyvolal rozruch po celém světě a oživil pochybnosti o důvěryhodnosti americké diplomacie, píše The Washington Post. Vstup islamistů do Kábulu zvyšuje obavy, že současný chaos v zemi povede ke změně Afghánistánu na ráj teroristů, nebo že spustí obrovskou humanitární krizi i novou uprchlickou vlnu.

Spojenci si stěžují, že s nimi administrativa Joea Bidena plně nekonzultovala politická rozhodnutí, která mohou ohrozit i jejich národní zájmy. Mezi nejostřejší kritiky amerického stažení se řadí Velká Británie, což je podle listu poměrně neobvyklé, a to vzhledem k tomu, že Londýn sám sebe vnímá jako nejbližšího amerického spojence.

Čtěte také

Rozčarovaní jsou i němečtí zákonodárci, píše deník. Zejména proto, že mají strach z potenciálního exodu Afghánců, který by se mohl podobat migrační vlně z roku 2015. Arabští spojenci Washingtonu, kteří spoléhají na americkou ochranu v případě íránského útoku, si zase kladou otázku, jestli by v takovém případě skutečně mohli na Američany spoléhat.

Čína a Rusko vnímají ukončení americké přítomnosti v Afghánistánu jako hrozbu, ale i jako příležitost. Moskva i Peking hostily v uplynulých týdnech zástupce Tálibánu ve snaze připravit si cestu pro budoucnost v regionu.

Joe Biden brání své rozhodnutí stáhnout tím, že neměl na výběr. Mírovou dohodu s Tálibánem totiž uzavřel už jeho předchůdce Donald Trump. Kromě toho, prohlásil Biden.

„Ať už by americké angažmá v zemi trvalo o rok nebo o pět let déle, nemělo by to vliv, jestliže afghánská armáda nedokáže kontrolovat vlastní zemi“. A nekonečná americká přítomnost v místě, kde hoří občanská válka, prý pro Bidena není přijatelná, dodává Washington Post.

Kanadu čekají volby

Kanaďany čekají v září předčasné volby, oznámil premiér Justin Trudeau. Jeho Liberální strana sice má v parlamentu největší zastoupení, absolutní většinu ale nemá. Právě o její získání se chce Trudeau pokusit. Agetura Reuters napsala, že podle průzkumů veřejného mínění se dá čekat vítězství Librální strany, doplňuje, že premiér už není tak oblíbený jako dřív.

Čtěte také

Kanadský deník National Post k tomu píše, že když před pěti lety Trudeau vyhrál volby poprvé, bylo to zčásti i díky jeho charismatu, ale zejména kvůli nevraživosti vůči odcházející vládě Stephena Harpera, který vedl zemi devět let. Tuhle kartu teď Trudeau využít nemůže.

Liberální straně hraje do karet nejen slabá opozice. Kanadská ekonomika se zotavuje. Start očkovací kampaně byl sice rozpačitý, dnes je země jednou z lídrů pokud jde o proočkovanost populace. Kromě toho doznívá optimistická nálada po olympijských hrách, kterou přiživuje příznivá epidemiologická situace a rozvolňování opatření.

Jenže Trudeauova vláda má i pár škraloupů, zdůrazňuje list. Pokud tedy Trudeau nakonec vyhraje, nebude to kvůli tomu, že má obrovskou podporu voličů. Spíš díky neúspěchu jeho soupeřů a složitostem kanadského volebního systému, uzavírá deník.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Tea Veseláková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.