Výstavní kolonie Baba 1932

14. červen 2014

O moderní vilové čtvrti nad Prahou. 14. června

Ve druhém dílu Cestopisu architektury se Zdeněk Lukeš zaměří na výstavní kolonii Baba. Po vzoru evropských výstaveb nových forem bydlení, které vznikaly v Německu, Rakousku či Švýcarsku, se rozhodl Svaz československého díla zorganizovat podobnou akci i v Praze.

Pro pozemky Na Babě v Praze 6 vypracoval v roce 1929 architekt Pavel Janák úpravu regulačního plánu. Naplánoval mělčí a menší parcely, které předpokládaly střídavé umístění podélně řešených rodinných domů, které byly na jižní straně maximálně otevřeny velkými a širokými okny. To umožňovalo nejen proslunění prostor, ale také excelentní výhled. Na Babě vzniklo přes 30 unikátních funkcionalistických staveb slavných architektů.

Jednou z nich je i vila od holandského architekta Marta Stama – tu v rámci našeho vyprávění navštívíme a dozvíme se zajímavosti nejen o této stavbě, ale i o dalších vilách. Byly tehdy domy jen pro bohaté, nebo si je mohla dovolit i střední třída? A jaká úskalí mají v dnešní době nákladné rekonstrukce? Odpoví Cestopis architektury.

Své názory, náměty a dotazy pro jednotlivé osobnosti zasílejte na leonardo@rozhlas.cz s předmětem Leonardo Plus.

autoři: Zdeněk Lukeš , Michael Rozsypal
Spustit audio