Vlastimil Třešňák: Stuttgart Mackbeth. Příběh stejně neuvěřitelný jako všední, stejně karlínský jako stuttgartský

25. srpen 2022

Autobiograficky laděná povídka z počátku 80. let, kdy byl její autor donucen Státní bezpečností k emigraci a krátce vystupoval v divadle ve Stuttgartu. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Jakub Zindulka
Připravil: Miroslav Anton
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 1995

V roce 1978 dostal Vlastimil Třešňák nabídku od Vlasty Chramostové k účinkování v bytovém divadle. Konkrétně ke spolupráci na představení Play Macbeth, tedy adaptaci hry Williama Shakespeara od Pavla Kohouta. Vlastimil Třešňák k inscenaci složil hudbu a také v ní i hrál. V 1982 ho Státní bezpečnost donutila k emigraci. Nedlouho poté začal Třešňák vystupovat v městském divadle ve Stuttgartu. V roce 1983, ve druhém čísle exilového časopisu Paternoster, který vycházel ve Vídni, pak vyšla Třešňákova povídka Stuttgart Mackbeth.

Čtěte také

Autor ji později zařadil do své knihy Klíč je pod rohožkou (1995). Je to autobiografický příběh z exilu. Povídka se odehrává ve španělské hospodě La Concha ve stráni nad Stuttgartem, kam její protagonista zavítá po zkoušce divadelního představení, ve kterém hraje na kytaru. Příběh stejně neuvěřitelný jako všední, stejně karlínský jako stuttgartský.

autoři: Miroslav Anton , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio