Vlastimil Třešňák: Melouch. Jak se vyrovnat s dávnou nespravedlností a křivdou?

27. listopad 2020

Ivan Řezáč čte z románu spisovatele, písničkáře a výtvarníka Vlastimila Třešňáka. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Ivan Řezáč
Připravil: Jiří Červenka
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2005

Mnohostranně nadaný umělec Vlastimil Třešňák je znám jako autor a zpěvák folkových, později i rockových písní, vydal řadu prozaických knih, věnuje se malbě, fotografuje. Vyrůstal v pražském Karlíně. Po ukončení základního vzdělání pracoval v příležitostných, převážně dělnických zaměstnáních. V roce 1974 byl zbaven možnosti oficiálně vystupovat, po podpisu Charty 77 byl po následné brutální policejní šikaně přinucen počátkem 80. let Československo opustit. Vycestoval v roce 1982 do Švédska, později žil také v NSR. Od roku 1995 žije převážně v České republice.

Vlastimil Třešňák

Třešňákův Román Melouch (Torst, 2005) je situován do autorova rodného Karlína. V knize jsou konfrontovány dvě časové roviny: druhá polovina 60. let, kdy parta několika karlínských mladíků zakládá bigbeatovou kapelu The Viaducts, a současnost, kdy se dávní kamarádi pokoušejí objasnit historii téměř detektivní, jejíž kořeny sahají až do války, a v 60. letech vše vyústí v tragédii. Důraz je v knize kladen na kritické vidění současnosti, zejména odpudivých lidských typů z prostředí současného i nedávného českého showbyznysu.

Dvanáctidílnou četbu na pokračování vysíláme v roce 70. narozenin autora: Vlastimil Třešňák se narodil 26. dubna 1950 v Praze.

autoři: Jiří Červenka , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.