Vláda plánuje důchodovou reformu. „Zatím se nikomu nepodařila, ani nám,“ uznává Schillerová

14. leden 2022

Po zatím nejdelším jednání v historii samostatné České republiky získala vláda Petra Fialy (ODS) podporu ve sněmovně. Kabinet podpořilo 106 přítomných poslanců, proti bylo 87 členů opozice. „Nejdůležitější oblastí je důchodová reforma. Musíme vytvořit stabilní model a jsme připraveni hledat funkční kompromis,“ tvrdí nový ministr financí občanských demokratů Zbyněk Stanjura.

Bývalá šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO) ujišťuje, že expremiérovo hnutí ANO bude podporovat všechny smysluplné návrhy nového kabinetu. Nad věcmi, s nimiž poslanci opozice nebudou souhlasit, pak slibuje konstruktivní debatu.

Čtěte také

„Důchodovou reformu se třicet let nepodařilo uskutečnit žádné vládě – ani té naší,“ uznává Schillerová. Dodává ale, že resort pod jejím vedením nezahálel:

„Za velký vklad považuji, že se mi podařilo na vládě prosadit, abychom se obrátili na nezávislou komisi OECD. Ta pracovala přes rok a vytvořila studii s celou řadou doporučení, která stojí za přečtení.“

Zbyněk Stanjura

V otázce konsolidace veřejných financí se Stanjura a Schillerová neshodnou na tempu. Přesto bývalá ministryně opakuje, že v debatě nad konkrétními návrhy se bude opoziční ANO snažit být maximálně konstruktivní.

Doufejme ve spolupráci

Komentátor serveru Seznam Zprávy Martin Čaban považuje programové prohlášení vlády Petra Fialy za velmi ambiciózní. Naplnit vytyčené cíle bude náročné, ne však a priori nereálné, konstatuje opatrně.

Zaznělo šest priorit Petra Fialy, a pokud se nepletu, tak snad úplně všechny Andrej Babiš podpořil a vyjádřil s nimi souhlas.
Martin Čaban

Kvituje nicméně, že ve sněmovních projevech při vyslovování důvěry novému kabinetu zazněly kromě kritiky i pozitivní reakce na některé návrhy. „Doufejme, že nás může čekat spolupráce.“

Hosty byli:
Alena Schillerová, ANO, bývalá ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu
Zbyněk Stanjura, ODS, ministr financí
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank
Martin Čaban, komentátor Seznam Zprávy

Naděje, že by se vláda s opozicí mohly na něčem domluvit, není nulová, soudí Čaban: „Ostatně těsně před hlasováním o důvěře zaznělo šest priorit Petra Fialy, a pokud se nepletu, tak snad úplně všechny Andrej Babiš podpořil a vyjádřil s nimi souhlas.“

Jaké výzvy čekají novou vládu v oblasti financování zdravotnictví? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související