Věra Nosková: Špína selského dvorku

12. září 2019

Navštívila jsem kamarádku lékařku, která si ze své profese odnesla potřebu aseptického prostředí. Všechno se u ní blýskalo operační čistotou, co upadlo na čistou podlahu, muselo se vyvařit, používala denně dezinfekční přípravky, nikde smítko, šmouha, flíček.

Naštěstí si mohla dovolit ke svému šúrování platit ještě paní na úklid. Docházela dvakrát týdně a byla proháněna po domě s utěrkou, luxem, mopem, až se z ní kouřilo.

V tomto bezchybném prostředí vychovala má kamarádka dvě dcery – alergičky. Teprve nedávno se imunologové shodli na tom, že je pro imunitní systém lidského těla výhodné, když se od dětství v malých dávkách setkává s bakteriemi a viry, plísněmi a dalšími škodlivinami – obranné mechanismy organismu se je naučí likvidovat.

Nepřiznala jsem úzkostlivé kamarádce, že klidně sním rohlík, který mi spadne na zem, jen z něj ofouknu případný vlas. Že v lese jím jahody či borůvky přímo z keříku, aniž je myju. Že když mým synkům spadl v dávném dětství dudlík na zem, jen jsem ho olízla a strčila jim ho zpátky do pusy. A nežehlila jsem, tehdy látkové vyvařené pleny z obou stran.

Později jsem se dočetla, že: Jako nejvýraznější ochranný faktor proti alergiím byl identifikován, obrazně řečeno, život v raném dětství na farmě. To aby děti byly ve styku s hospodářskými zvířaty, prachem znečištěným jejich výkaly a půdními bakteriemi, aby pily přírodní, čerstvě nadojené nesterilizované mléko kontaminované mnohými mikroorganismy.

To jsou všechno silné stimulanty imunitního systému. Kde vzít ale v Praze prostředí farmy? Snad stačí nebýt úzkostlivě čistotný jako moje kamarádka lékařka. A posílat děti do přírody, mezi skauty, na vandry.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.