Věra Nosková: Hamouni

20. únor 2020

Petr je obchodní zástupce světové firmy, hodně cestuje po Evropě. Nedávno prodělal bolestivý zánět pobřišnice, poležel si v nemocnici, drží stále ještě dietu.

Jeden večer se objevuje s kamarádkou Aničkou v Praze, setkáváme se v Obchodním centru Chodov, neboť poblíž parkuje. Má hlad a je unavený, za sebou má šest hodin řízení. Jdeme tedy do nitra centra hledat osvěžovnu, kde by se mohl najíst.

Rozhodneme se pro hospodu, která nese název The Pub. Petr studuje jídelní lístek, všechna jídla jsou kolem dvou set, to už vem čert, ale především nevyhovují jeho dietě.

Nakonec si vybere halušky se šunkou polité sýrovou omáčkou. Jsou za stovku. To je dětská porce, odsekne přísně na jeho objednávku servírka.

No, ale mě by to stačilo. Měl jsem nedávno zánět pobřišnice, nesmím se přejídat. A tohle je jediné dietní jídlo, které máte.

Obsluha se kyselí. Já vám dětskou porci dát nesmím. My to nikomu neprozradíme, nabízím konspiraci, ale ona je neoblomná. Hladový kamarád si dá jen vodu a brzy odcházíme.

Vybavuje si v duchu ochotu, vstřícnost a úsměvy restauračního personálu z nesčetných restaurací, které při svém nomádském životě navštívil, od Švédska po Londýn nebo třeba Užhorod.

Servírka je možná spokojená. Podařilo se jí odbýt chytrolína, který chtěl utratit jen stovku. Proč jsme si hned nevšimli, že tenhle vypráskaný Pub je skoro prázdný?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.