Vedro, koronavirus i extrémní očekávání. Tokio jsou hry s extrémními nároky na sportovce, píše Wall Street Journal

31. červenec 2021

Kombinace extrémních očekávání, ročního odkladu nevětší světové akce, absence diváků i velkého vedra si vybírá svou daň na sportovních hvězdách 32. letních olympisjkých her, všímá si deník Wall Street Journal. Americká gymnastka Simone Bilesová odstoupila z týmového závodu a následně i víceboje. Jak uvedla – v zájmu svého duševního zdraví. S tlakem se ale nedokázala vypořádat ani domácí tenisová hvězda Naomi Ósakaová. Favoritka na zlato vypadla už ve třetím kole.

Řada velkých jmen účast na tokijských hrách úplně odmítla, což oslabilo zájem diváků, prokazatelně přinejmenším ve Spojených státech. Zahajovací ceremoniál v Tokiu sledovalo o 36 procent méně lidí než v roce 2016, což je nejméně za posledních třicet let.

Čtěte také

Stanice NBC už nabídla svým partnerům dodatečné vysílací časy pro jejich reklamy, aby dokázala dodržet smluvní závazky ohledně očekávaného počtu diváků.

Medaile sice cinkají, ale američtí sportovci zaostávají za očekáváními, i když někdy absurdně přehnanými. Bylo to tak i po odstoupení Bilesové, po kterém braly americké gymnastky „jen“ stříbro.

Rekordmanka Katie Ledecká zase skončila druhá na trati, na které před pěti lety zaplavala olympijský rekord. Basketbalisté USA ztratili svůj úvodní zápas i proto, že jejich řady výrazně oslabil koronavirus. A kvůli němu přišel o start ve skoku o tyči i dvojnásobný mistr světa Sam Kendricks.

Čtěte také

Tlak na největší hvězdy letošní olympiády je o to větší, že chybí velká jména – v tenise například Roger Federer nebo Serena Williamsová. A tak se na sportovcích, kteří do Japonska dorazili, evidentně začíná projevovat psychologická daň za rok tréninku v provizorních podmínkách bez záruky, že nakonec budou závodit, uzavírá deník Wall Street Journal.

Poslechněte si i další témata Světa ve 20 minutách, která pro vás vybrala Tea Veseláková.

Uslyšíte o krizi tuniské demokracie. Proč mluvčí prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana píše o pokrytectví Evropy? O rizicích solárního inženýrství a vynálezci Nikolu Teslovi, kterého by nikdo neznal, kdyby neopustil rodnou zemi a neodjel do Spojených států.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.