Václav Neckář

22. listopad 2023

23. 10. 1943

Zpěvák a herec

Do Síně slávy Českého rozhlasu uveden v roce 2023

Od roku 1962 působil po maturitě jako herecký elév v mosteckém Divadle pracujících, o dva roky později již hrál a zpíval v plzeňském divadle Alfa. V roce 1965 přešel do pražského divadla Rokoko. Z něj odešel kvůli zformování tria Golden Kids s Helenou Vondráčkovou a Martou Kubišovou. Tuto úspěšnou éru ukončil zákaz vystupování pro Martu Kubišovou. Václav Neckář s bratrem Janem založili počátkem sedmdesátých let kapelu Bacily, s níž vytvořil řadu na svou dobu výjimečných koncertních programů a gramofonových desek (Planetárium, Atlantida 99). Jeho comeback na začátku nového tisíciletí přerušila mozková příhoda. Podařilo se mu úspěšně zvládnout rehabilitaci, takže v roce 2004 se vrátil do vyprodané Lucerny. Jeden z největších jeho hitů přišel v roce 2011 s písničkou Půlnoční.

Síň slávy

Václav Neckář má na svém kontě řadu filmových rolí. K nejvýznamnějším patří hlavní role v oscarovém filmu režiséra Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky a ve snímku téhož režiséra filmu Skřivánci na niti. Hrál téměř v třech desítkách filmů a v řadě televizních seriálů.

Spolupráce Václava Neckáře s Československým rozhlasem započala již v první polovině šedesátých let. V plzeňském studiu Čs. rozhlasu natočil dvě desítky písní, významná je jeho spolupráce s Tanečním orchestrem Čs. rozhlasu v legendárním karlínském studiu, kde nahrál řadu svých hitů. Spolupráce s TOČRem přispěla i ke vzniku projektu Golden Kids – v orchestru hrála dechová sekce orchestru a jeho dirigentem byl spolu s Bohuslavem Ondráčkem i Josef Vobruba.

Václav Neckář je nositelem Medaile za zásluhy, ocenění Senior Prix od Nadace Život umělce a také ocenění Legenda Supraphonu. V roce 2011 vstoupil z rozhodnutí Akademie populární hudby do Dvorany slávy.

Spustit audio