V Mexiku zemřel Gabriel José García Márquez, autor Sta roků samoty

17. duben 2014

V Mexiku dnes ve věku 87 let zemřel kolumbijský spisovatel Gabriel José García Márquez. S odvoláním na zdroje blízké rodině o tom informovala mexická média. Márquez za své dílo obdržel v roce 1982 Nobelovu cenu za literaturu.

Márquez strávil počátkem tohoto měsíce několik dní v nemocnici kvůli infekci plic a močových cest a dehydrataci. Rodina po jeho propuštění oznámila, že zdravotní stav spisovatele je sice stabilní, ale jeho kondice je křehká, neboť hrozí riziko komplikací.

Mexický list El Universal před několika dny napsal, že slavný Kolumbijec trpí rakovinou a vzhledem ke svému věku dostává pouze prostředky na mírnění bolesti. List, který se dovolával spolehlivých zdrojů, tvrdil, že nemoc zasáhla plíce a játra.

García Márquez se narodil 6. března 1927 a byl jedním z nejlepších autorů současné španělsky psané literatury. Jeho román Sto roků samoty z roku 1967 je označován jako stěžejní dílo směru označovaného jako magický realismus.

Umění skloubit fantazii s realitou

V celém světě se prodalo přes 30 milionů výtisků tohoto románu a právě za něj dostal García Marquéz v roce 1982 Nobelovu cenu. Mezi jeho významné a známé počiny ale patří také román Láska za časů cholery, Kronika ohlášené smrti nebo paměti s názvem Žít, abych mohl vyprávět.

Oceněn byl za své umění skloubit ve svých dílech fantazii s realitou a vyjádřit v nich důležité otázky a konflikty lidského života. Poslední knihu, román Na paměť mým smutným courám, vydal v roce 2004.

Autorovi vzdal poctu kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, který na svém Twitteru napsal: "Tisíc let samoty a smutku kvůli skonu největšího Kolumbijce všech dob".

A například chorvatský novinář Mato Pejić na svém facebooku zase vzpomíná, jak spisovatel jednou odpověděl na otázku, co že chtěl říct svou novou knihou. "Chtěl jsem říct přesně to, co v ní stojí“, zněla jeho geniální odpověď. Ztrátu si kromě Kolumbie bude připomínat i Mexiko, kde Marquéz posledních 30 let žil.

autoři: dkk , tpa , kap , vman | zdroj: ČTK
Spustit audio