V Malém Tibetu založil školu, přispěl na ni i dalajláma. „Zájem o školu měla sama komunita,“ říká Jiří Sázel

16. leden 2022

České neziskové organizaci Brontosauři v Himalájích, která pomáhá škole ve vesnici Mulbekh, se podařilo získat přízeň 14. dalajlámy. Na podporu tamní vzdělávací instituce opakovaně přispěl nemalou finanční částkou. „Klíčem našeho úspěchu je, že jsme narazili na komunitu, která sama chce školu rozvíjet a je na tom ochotná pracovat,“ těší ředitele organizace Jiřího Sázela.

Dokud Sázel a další pouze psali dalajlámovi s žádostí o podporu, nevycházelo to. „Teprve když jsme pomohli místním vypracovat alespoň trochu rozumný projekt, tak to místním otevřelo dveře k dalajlámovi a ten se rozhodl přispět. Tím je to unikátní,“ vyzdvihuje.  

Jiří Sázel, ředitel organizace Brontosauři v Himálájích. Po ukončení doktorského studia se vzdal vědecké kariéry a na plný úvazek začal s pomocí dětem a mladým lidem v Malém Tibetu

Škola, o kterou česká nezisková organizace pomáhá pečovat, se nachází v Malém Tibetu, který leží na území severní Indie. „Tím pádem tam není kultura potlačena žádnou politickou mocí a silou jako v Tibetu. Na druhou stranu je ponechána svému osudu a globalizaci,“ vysvětluje host Hovorů.

Dokud tam škola nestála, motivovaní rodiče posílali své děti z tibetské kultury dál do Indie za vzděláním, mladí lidé se ale nevraceli zpátky. Výjimkou se stal muž, který se Sázelem zakládal zmíněnou školu.

Dalajláma a silnice

Sázel přiznává, že setkat se s dalajlámou je splněný sen. Na druhou stanu se ale ze své pozice dívá na osobnost duchovního vůdce také prizmatem manažera.

Čtěte také

„To, jak mluví o pochopení míru mezi lidmi na všech různých platformách a světových úrovních, je prostě úžasné. O tom není pochyb,“ říká. 

Druhá věc je, že na té praktické úrovni jeho příjezd pro místní znamená třeba to, že sám rozdává peníze. A že návštěvu podporuje i indická vláda, třeba že vyasfaltuje cestu a vyspraví pódium.“

Mimo jiné tedy vesničanům kromě vzpomínky na duchovního vůdce zůstane i infrastruktura, kterou mohou dál využívat, konstatuje.

Kolik Čechů vyráží dobrovolně pomáhat do Malého Tibetu? A proč je jako manažer neziskovky potřeba být i trochu psycholog? Poslechněte si celý audiozáznam Hovorů Evy Hůlkové.

autoři: Eva Hůlková , marz
Spustit audio